НАБУ відзвітувало про завершення розслідування розкрадання коштів "Центргазу"

15 серпня 20:37

У заволодінні коштами підозрюють колишнього керівника підприємства.

 

Детективи Національного антикорупційного бюро завершили розслідування справи про розтрату 8,6 млн гривень "Центргазу" – дочірнього підприємства ПАТ "Кіровоградгаз", 51% акцій якого належать НАК "Нафтогаз України". У четвер, 15 серпня, підозрюваному – колишньому керівнику "Центргазу" – передали для ознайомлення матеріали досудового слідства, після чого вони будуть скеровані до суду, повідомляє прес-служба НАБУ.

За даними слідства, перед звільненням з посади влітку 2017 року директор ДП "Центргаз" підписав договір про закупівлю підприємством 1,3 млн кубометрів газу у комерційної компанії за 9 млн 35 тисяч гривень.

Умови угоди слідство розцінює як "обтяжливі". Згідно з договором, "Центргаз" мав здійснити повну передоплату. В іншому випадку, постачальник звільнявся від своїх зобов'язань, а ДП зобов'язалося сплатити штраф у розмірі 100% вартості газу. Знаючи умови підписаного ним договору, колишній керівник "Центргаза" розпорядився перерахувати постачальнику не 9,035 млн, а 8 млн 600 тисяч гривень. У результаті газ держпідприємство не отримало.

Підозрюваному інкримінують ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Санкція статті передбачає від 7 до 12 років позбавлення волі, конфіскацію майна і заборону обіймати певні посади до трьох років.

Розслідування по даній справі було розпочато в квітні 2019 року. Слідство вело НАБУ спільно з Управлінням спецрозслідування Генпрокуратури під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Напередодні НАБУ повідомило про підозру свідка у справі про привласнення коштів Южно-Української АЕС. Жінці інкримінують розголошення матеріалів досудового слідства.

Детективи НАБУ розслідували справу про заволодіння 27 млн 940 тис. гривень Южно-Української АЕС під час закупівлі підрозділом підприємства обладнання за завищеними цінами з 2016 по 2018 рік. У рамках провадження повідомлення про підозру вручили 14 особам. Їхні дії кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 і ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Підозрювані та їхні адвокати вже 20 місяців вивчають матеріали справи, після чого САП має скерувати її до суду.