НАБУ розслідує справу про придбання очільницею ДАСУ активів майже на 10 млн гривень

28 листопада 16:42

У деклараціях керівниці Держаудитслужби за 2015 та 2016 роки детективи виявили завідомо неправдиві відомості.

 

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) розслідують кримінальне провадження щодо подання головою Державної аудиторської служби України Лідією Гавриловою завідомо неправдивих даних у деклараціях за два роки і незаконного збагачення у розмірі 9,92 млн гривень, повідомляють "Наші гроші" зі посиланням на судові документи.

Кримінальне провадження відкрито за статтями "Декларування недостовірної інформації" та "Незаконне збагачення". Відомості про нього внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) 4 січня 2017 року. Санкції статей передбачають покарання у вигляді 5-10 років позбавлення волі.

За версією слідства, Гаврилова протягом 2015-2016 років отримала активів на 9,92 млн гривень, законність підстав набуття яких не підкріплюється доказами, зібраними детективами НАБУ. До того ж, вона не внесла до декларації чоловіка, з яким живе разом. У декларації очільниці ДАСУ за 2016 рік немає відомостей про Володимира Гаврилова, з яким вона розлучилась 5 січня 2016 року (про фіктивність розлучення свідчать спільні подорожі за кордон та сумісне проживання). Тож, два машиномісця у будинку на вулиці Михайла Гришка, 9 у Києві вартістю 276 тисяч гривень та автомобіль "Toyota Land Cruiser 200" вартістю 2,21 млн гривень у декларацію не потрапили.

У будинку за цією ж адресою роком раніше Гаврилова придбала чотирикімнатну квартиру на 122,5 кв.м. за нібито 1,06 млн гривень. Проте детективи НАБУ встановили, що справжня вартість нерухомості становить 2,73 млн гривень, а за результатами проведеної судової будівельної експертизи, її ринкова вартість на момент придбання становила 3,53 млн гривень.

Задля створення видимості законності набуття квартири Гаврилова задекларувала подарунок від батька у розмірі 1 млн гривень. Однак, згідно з відомостями Державної фіскальної служби України, у період з 1998 по ІІІ квартал 2015 року Володимир Охрімець отримав сумарний дохід та пенсію у розмірі 229 тисяч гривень. Він також є власником селянського господарства "Ратай" зареєстрованого у селі Чумаки на Дніпропетровщині, однак, за опублікованими у "Youcontrol" фінансовими звітами, протягом 2014-2016 років воно не приносило прибутку, розмір якого перевищив би 10 тисяч гривень. Згідно даним ДФС, у період з 1998 по ІІІ квартал 2015 року Володимир і Лідія Гаврилови сумарно отримали 730 тисяч гривень (без врахування податку з доходу фізосіб)

У 2010 році Володимир Гаврилов був учасником припиненого ТОВ "Регіон-проект", що спеціалізувалось на "інших видах рекреаційної діяльності". Відповідно до опублікованих фінансових звітів, протягом семи років фірма приносила прибуток не більше 10 тисяч гривень, а останніми роками була збитковою. З 2014 по березень 2016 року він очолював ДП "Укртранснафтопродукт". Саме за часів його керівництва було продано переданий на зберігання підприємству арештований бензин олігарха-втікача Сергія Курченка одній із фірм групи "Фактор" Сергія Тищенка ("Укройлпродукт"). Оскільки нафтопродукти продали за ціною, нижче ринкової, держава недоотримала орієнтовно 250 млн гривень.

Нагадаємо, раніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) відкрила два кримінальних провадження проти екс-"регіонала", народного депутата від фракції "Відродження" Антона Яценка.

Розслідування за ч.2 статті 364 (зловживання владою) та ч. 2-3 статті 368 (незаконне збагачення в особливо великих розмірах ) КК України доручені Національному антикорупційному бюро (НАБУ).

Депутата Яценко підозрюють у зловживанні службовим становищем у сфері держзакупівель, через контроль СГО "Тендерна палата України".