НАБУ прийшло з обшуками до Нацгвардії та "Укрбуду"

14 травня 16:52

В "Укрбуді" стверджують, що співрпрацюють зі слідством і не бачать сенсу у сьогодніщніх обшуках.

 

Детективи Національного антикорупційного бюро прийшли з обшуками до Національної гвардії та будівельної корпорації "Укрбуд девелоупмент", передають "Українські новини". НАБУ обшукує будівлі в рамках справи про будівництво житла українським військовослужбовцям.

"Обшуки у справі про будівництво житла для Нацгвардії", - повідомило джерело видання.

Зазначено, що загалом детективи Нацбюро проводять близько 20 обшуків.

В "Укрбуді" у свою чергу заявили, що основною метою обшуків є вивчення рівноцінності обміну квартир, які передали для потреб Нацгвардії під час будівництва будинків в Києві. В компанії уточнили, що мова йде про обмін квартир по вулиці Коновальця, 34 (ЖК "Аристократ"), на житло в будинках по вулиці Бориспільська, 23а, 25а, 27а (ЖК "Оберіг").

"Обмін відбувався з ініціативи колишнього керівництва Національної гвардії, а його рівноцінність та відсутність порушень була підтверджена експертизою Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центра МВС України", - йдеться у релізі "Укрбуду".

В компанії стверджують, що поки триває розслідування, "Укрбуд" співпрацював зі слідством. При цьому об'єктивних причин у сьогоднішніх обшуках компанія не бачить, адже, як зазначено у релізі, "Укрбуд" сповістив НАБУ, що готовий до подальшої співпраці. Окрім того, підприємство занепокоєне тим, що НАБУ розслідує відповідну справу вже два роки, адже воно шкодить репутації "Укрбуду".

"Таким чином, наявність відкритого кримінального провадження може використовуватися у нечесній конкурентній боротьбі з метою завадити здійсненню господарської діяльності підприємства", - зазначили в "Укрбуді".

Наприкінці 2017-го Юрій Аллеров, який тоді займав посаду командувача Нацгвардії, став фігурантом розслідування програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" через історію з обміном квартир, призначених для нацгвардійців. Замість 50 квартир і 30 паркомісць в житловому комплексі на Євгена Коновальця, 34 "Аристократ", збудованому на земельній ділянці військової частини Нацгвардії, Аллеров погодився прийняти 65 квартир в ЖК "Оберіг", що на околиці Києва. Сукупна вартість квартир і паркомісць в "Аристократі" перевищувала вартість квартир в "Оберізі" на понад 100 мільйонів гривень.

Але за документами цей обмін, який у Нацгвардії пояснили невпевненістю добудови "Аристократу", проходив як майже рівноцінний. Оцінку об'єктів робила експерт, найнята компанією-забудовником. За нею – мінімум два кримінальних провадження, що стосуються навмисного заниження вартості об'єктів оцінки.

Зігідно з даними експертизи, вартість квартир в будинку на околиці Києва виявилась на 81 635 448 грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати Нацгвардія в будинку на Печерську на старті домовленостей.