НАБУ повідомило про підозру ексдепутату Дзензерському

19 листопада 16:54

Колишній парламентарій не вказав у декларації невиконані фінансові зобов'язання банкам на майже 5 млрд грн.

 

Національне антикорупційне бюро повідомило колишньому народному депутату про підозру в недекларуванні невиконаних фінзобов'язаннях перед банківськими установами на суму 4,7 млрд гривень, повідомила пресслужба НАБУ. За даними ЗМІ, цим ексдепутатом є Денис Дзензерський.

"15 листопада 2019 року детективи Національного бюро за погодженням із прокурорами САП повідомили народному депутату України VIIІ скликання про підозру у поданні завідомо недостовірних відомостей у деклараціях особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2015-2018 роки", - йдеться у повідомленні.

Вказано, що на момент вчинення процесуальної дії ексдепутат був відсутнім за місцем свого проживання, то його повідомили про підозру у порядку, визначеному статтями 278, 111, 135 КПК України (надіслано засобами поштового та електронного зв'язку).

"Слідство встановило, що впродовж 2015-2018 років ексдепутат з метою приховування інформації про свій реальний майновий стан не задекларував наявність у себе невиконаних фінансових зобов'язань перед банківськими установами України на суму понад 4,7 млрд гривень. Розслідування наведених фактів детективи НАБУ здійснюють з січня 2017 року", - додали в НАБУ.

В Національному антикорупційному бюро не називають імені підозрюваного, одна за даними ЗМІ ним є депутат Верховної Ради восьмого скликання Денис Дзензерський.

У березні 2019 року САП направила генеральному прокурору України для підтримки і внесення до Верховної Ради подання про дачу згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від "Народного фронту" Дениса Дзензерського.

26 лютого 2018 року НАЗК затвердило і направило в НАБУ обґрунтовані висновки за результатами повної перевірки декларацій народного депутата Дениса Дзензерського за 2015 і 2016 роки. Встановлено, що депутат не вказав у декларації дійсні на кінець звітного періоду фінансові зобов'язання перед трьома банківськими установами на загальну суму близько 3,19 млрд грн. Крім того, в декларації за 2015 рік Дзензерський задекларував дохід у вигляді подарунка в сумі 35 млн грн, законність підстав набуття якого не підтвердив доказами.

У липні 2018 року САП закрила кримінальне провадження по факту невнесення Дзензерським в електронні декларації за 2015 і 2016 роки дані про фінансові зобов'язання на понад 4 млрд грн. У грудні Київський апеляційний суд скасував постанову САП про закриття кримінального провадження, а в січні 2019 року НАБУ відновила її розслідування.