НАБУ підозрює сімох осіб у заволодінні понад 90 млн грн "Укрзалізниці"

17 сiчня 14:36

За даними слідства, організатором відповідної корупційної схеми є народний депутат.

 

Національне антикорупційне бюро повідомило сімом особам про підозру у заволодінні 93, 27 мільйона гривень "Укрзалізниці", повідомила прес-служба НАБУ. За даними Нацбюро, організатором відповідної корупційної схеми є народний депутат, імені якого в НАБУ не назвали.

"15 січня 2018 детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили сімом особам про підозру у заволодінні 93,27 млн грн ПАТ "Укрзалізниця", - повідомили в бюро.

За даними слідства, підозрювані протягом 2015-2017 років організували схему, яка полягала у закупівлі "Укрзалізницею" стрілочної продукції за завищеними цінами та із залученням підконтрольних підприємств-посередників. Таким чином зловмисники заволоділи коштами Філії підприємства Центр забезпечення виробництва на суму 93,27 мільйона гривень.

У НАБУ зазначили, що підозрюваними є голова управління – генеральний директор компанії-виробника стрілочної продукції, перший заступник генерального директора виробника стрілочної продукції, директор компанії-посередника. Їм інкримінують ч.5 ст.27 (види співучасників) та ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Окрім того, про підозру повідомили засновника – директора фіктивної компанії-переможця торгів, якому інкримінують ч.2 ст.27, ч.5 ст.191, а також ч.2 ст.28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.1 ст.205 (фіктивне підприємництво) та ч.1 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Також трьом співробітникам Центру забезпечення виробництва НАБУ інкримінує ч.2 ст.27, ч.3 ст.358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) та ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України.

"Розслідування наведених фактів детективи Національного бюро розпочали у червні 2017 року за власними напрацюваннями. Трьох осіб - двох посадовців підприємства-виробника та керівника компанії-посередника - затримано" - додали у Нацбюро.

Зазначено, що на даний момент вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу. Також встановлюють інших осіб, причетних до заволодіння коштами "Укрзалізниці".

"Крім того, детективи НАБУ підготували проект подання на зняття недоторканності та притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата, який, за даними слідства, є організатором зазначеної корупційної схеми", - підсумували в НАБУ.

Читайте також: Суд зобов'язав НАБУ відкрити кримінальні провадження стосовно Гройсмана та Гриневич

Як повідомлялося раніше, регіональна філія "Укрзалізниці" "Донецька залізниця" за результатами тендеру 29 грудня уклала угоду з ТОВ "Елпо Україна" на модернізацію" двох електропоїздів ЕР2Т за 1,02 млн грн., яка передбачає встановлення у вагонах електропоїзду світильників на базі світлодіодів.

Фірма "Елпо Україна" є фігурантом кримінального розслідування НАБУ. За даними бюро, службові особи ПАТ "Укрзалізниця" протягом 2015-2017 років, за попередньою змовою із ТОВ "Елпо Україна", заволоділи коштами "Укрзалізниці" в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовим становищем під час організації та проведення закупівель товарно-матеріальних цінностей для потреб залізниць.