НАБУ підозрює екс-керівника "Укркосмосу" у виведенні з підприємства понад $ 8,24 мільйона

30 сiчня 19:43

Через корупційну схему зірвався запуск першого українського телекомунікаційного супутника "Либідь".

 

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру колишньому керівнику Національного космічного агентства України ("Укркосмосу"), якого підозрюють у зловживанні своїм службовим становищем, повідомила прес-служба НАБУ. Екс-керівник є третім підозрюваним у справі щодо виведення з підприємства коштів на суму понад 8,24 мільйона доларів.

"30 січня 2019 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили колишньому керівнику ДП "Укркосмос" про підозру у зловживанні своїм службовим становищем (ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України)", - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що екс-керівник "Укркосмосу" є третім підозрюваним у справі про виведення та легалізацію понад 8,24 млн доларів держпідприємства.

"Ще двом особам - колишньому позаштатному раднику генерального директора Національного космічного агентства України та особі-посереднику - про підозру повідомлено в грудні 2018 року" - додали в НАБУ.

Також детективи Нацбюро повідомили колишньому позаштатному раднику гендиректора "Укркосмосу" про нову підозру в організації зловживання службовою особою своїм службовим становищем (ч.3 ст.27, ч.2 ст.364, ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України).

За даними слідства, протягом 2011-2017 років підозрювані вивели за кордон та легалізували 8,245 млн доларів, які мали витратити на будівництво ракети-носія на потужностях ДП "ВО Південмаш". Зазначені кошти виділили в рамках кредиту Канадського експортного агентства під гарантії українського уряду в розмірі 292,4 млн доларів.

"Задля цього колишній генеральний директор ДП "Укркосмос" за вказівкою свого позаштатного радника підписав та передав представникам генерального підрядника проекту зі створення Національної супутникової системи зв'язку України - канадській корпорації Macdonald, Dettwiler And Associates Corp - документи з вимогою перерахувати кошти на рахунок компанії, підконтрольної позаштатному раднику цього ДП. В результаті, 8,245 млн доларів США з отриманих компанією позаштатного радника, що зареєстрована Республіці Кіпр, були використані у його власних інтересах", - розповіли в НАБУ.

Своїми діями зловмисники зірвали запуск першого українського телекомунікаційного супутника "Либідь", як однієї зі складових побудови Національної супутникової системи зв'язку України.

Раніше НАБУ повідомило помічнику одного із народних депутатів про підозру в заволодінні 93,27 млн грн. "Укрзалізниці". За даними слідства чоловік є організатором корупційної схеми, а допомогою якої із підприємства виводили кошти.