З сьогоднішнього дня вводиться кримінальна відповідальність за домашнє насильство

12 сiчня 11:03

Злочин відносно близької людини, а також у присутності дитини має тепер обтяжуючі обставини.

 

В Україні набули чинності норми закону №2227-VIII, що стосуються зміни переліку обтяжуючих обставин при вчиненні злочину. Відповідний документ опублікували в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України", передає телеканал "112 Україна".

Так, з сьогоднішнього дня вчинення злочину на ґрунті статевої приналежності або в присутності дитини, так само як і протиправні дії проти інваліда, людини, яка страждає від психічних розладів, зокрема недоумства, або з вадами розумового розвитку, має обтяжуючі обставини.

Крім того, злочин у відношенні чоловіка або дружини, колишніх чоловіка або дружини, іншого члена сім'ї або близької людини також має обтяжуючі обставини.

Відповідні зміни у Кримінальний процесуальний кодекс внесли, прийнявши закон про введення кримінальної відповідальності за домашнє насильство. Більшість норм набуде чинності через рік після публікації - 11 січня 2019 року.

Нагадаємо, що 4 січня президент Петро Порошенко підписав закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству", прийнятий Верховною Радою 7 грудня.

Законом визначена система заходів протидії домашньому насильству, надання допомоги та захисту постраждалій особі, відшкодування шкоди, а також розслідування випадків домашнього насильства, притягнення до відповідальності кривдників і зміни їхньої поведінки.

Законом також передбачено створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства.