На Житомирщині колишня УПЦ МП погрожує священикам ПЦУ забороною в служінні

11 лютого 13:07

Громадам, які вирішили приєднатись до помісної церкви, обіцяють надіслати російських священиків, які "допоможуть покаятися у розколі".

 

На Житомирщині священики неканонічної Української православної церкви (УПЦ) колишнього Московського патріархату залякують колег, які вирішили приєднатись до Православної церкви України, повідомляє прес-служба Житомирської єпархії ПЦУ.

"У Житомирській області до Української Церкви приєднуються як парафії, так і духовенство Московського Патріархату. Проте єднання православних українців не підтримує Російська Церква та всіляко намагається чинити перешкоди єдності українського православ'я", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, ієрарх Російської православної церкви (РПЦ) в Україні митрополит Овруцький і Коростенський Віссаріон розсилає духовенству SMS-повідомлення із погрозами аж до заборони в служінні й закликами до "покаяння у розколі".

Громади, які перейшли до ПЦУ, митрополит попереджає про прибуття російських священиків, які "допоможуть покаятись". А у парафіях Овруцької єпархії УПЦ (МП) розповсюджуються листівки провокативного змісту про заборону священика та покаяння всіх, хто перейшов до помісної церкви.

"Від діяльності митрополита Віссаріона уже постраждали смт. Гранітне, с. Маклаївка, с. Федорівка Малинського району. Такий самий тиск чиниться і в інших районах Житомирської області", - наголошують у Житомирській єпархії ПЦУ.

Про такі дії митрополита РПЦ в Україні, секретаря Житомирської єпархії протоієрея Павла Ядчишина повідомив ієрей Владислав Сєнік, котрий нещодавно перейшов до ПЦУ.

Сєнік отримав від митрополита Віссаріона указ, яким йому забороняється служіння в УПЦ (МП) за нібито "перехід у розкол" разом із громадою. У SMS-повідомленні, яке ієрарх отримав від Віссаріона, йдеться про те, що єпископ Єрусалимської православної церкви Феофіл ІІІ нібито "не визнає депутатську церкву".

Однак ще навесні 2018 року єпископ наголошував на тому, що кожен православний народ має право на свою незалежну національну помісну церкву. А після рішення Синоду Вселенського патріархату про надання українській церкві томосу про автокефалію підтримував Константинополь (Стамбул) у його протистоянні РПЦ.

У Житомирській єпархії ПЦУ закликають компетентні органи не допустити провокацій і притягнути винних до відповідальності.

"Житомирська єпархія ПЦУ заявляє, що всі переходи парафій та священнослужителів відбуваються згідно чинного законодавства України та канонів Православної Церкви, тому будь-які залякування і погрози є неприпустимими і такими, що суперечать основам Христової віри", - додають священики.

Зазначимо, 31 січня набув чинності закон "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо зміни релігійними громадами підпорядкованості". Він визначає статус релігійних громад в Україні та їхнє право на зміну юрисдикції. Станом на 8 лютого до ПЦУ приєдналися 225 парафій УПЦ (МП) з 12 092 наявних.

Нагадаємо, 6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні.

Церемонія передачі палиці й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. Інтронізація голови ПЦУ відбулася 3 лютого, 30 січня було офіційно зареєстровано Київську митрополію Православної церкви України.

Докладніше про проблеми створення Православної церкви України читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Визнай самого себе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".