На Закарпатті українцям видають угорські паспорти із закликом приховувати це від влади - ЗМІ

19 вересня 14:55

Церемонія видачі паспорта супроводжується гімном та урочистою присягою.

 

У консульстві Угорщини в закарпатському місті Береговому громадянам України видають угорські паспорти та закликають в жодному разі не повідомляти про цей факт українську владу. При цьому процедура надання громадянства супроводжується урочистою присягою на вірність новій батьківщині та келихом шампанського на честь отримання другого громадянства. Запис відео із процедурою вручення паспортів в консульстві опублікував "Укрінформ".

На відео, вочевидь знятому прихованою камерою, відтворена уся процедура отримання паспорта громадянина Угорщини.

"Присягаю, що вважаю Угорщину своєю батьківщиною. Буду вірним громадянином, захищатиму і служитиму Угорщині. Хай допоможе мені Бог", - тричі повторюють громадяни текст клятви на тлі угорського прапора.

Після гімну власники нових угорських паспортів отримують інструкції від угорських дипломатів.

"Приховуйте від державних структур України факт отримання угорського громадянства", - наголосила на відео угорський дипломат.

На запит видання з проханням підтвердити або спростувати факт видачі паспортів Угорщини українським громадянам, а також факт надання відповідних рекомендацій, консульство Угорщини в місті Береговому не відповіло.

Натомість у посольстві Угорщини в Києві журналістам підтвердили факт отримання листа, але відмовилися його коментувати.

"Ми відіслали ваш запит у наше міністерство. Якщо там захочуть, то, можливо, нададуть вам відповідь", - відповіла співбесідниця російською мовою і при цьому наголосила, що українською не володіє.

Зауважимо, що Угорщина тривалий час веде недружню щодо України політику через реформу початкової освіти, яка в Україні має відбуватись українською мовою, а для національних меншин – частково українською.

Нещодавно урядом Угорщини було прийнято рішення створити посаду міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садів Карпатського басейну. До сфери компетенції уповноваженого була віднесена й частина суверенної території України.

Міністерство закордонних справ України вручило угорському дипломату Ласло Папу ноту з вимогою офіційних роз'яснень. А заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар не виключив заборону на в'їзд Іштвану Греже, який обіймає цю посаду, якщо Будапешт не змінить назву посади і не надасть роз'яснень.