На відновлення Криму підуть роки - МТОТ

12 вересня 19:00

Дії окупантів призвели до засолення ґрунтів та ризику техногенних катастроф, заявив Юрій Гримчак.

 

У Криму через дії окупаційної влади ґрунти стають засоленими, степова частина півострова стала практично безводною, зростає ризик техногенних катастроф. Про це заявив в інтерв'ю УНІАН заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій України Юрій Гримчак.

"Відсутність води і неправильні дії окупаційної влади щодо підйому артезіанської води призведе до засолення ґрунтів та техногенних катастроф, що і сталося. Степовий Крим практично став безводним. Щодо постраждалих кримських територій, то ми не маємо доступу до них, не можемо оцінити збиток за фактом", - каже Гримчак.

За його словами, коли Крим повернеться під управління України, доведеться знову вимивати сіль та відновлювати все те, що постраждало, як після екологічної катастрофи в Армянську. На відновлення Криму підуть довгі роки.

"У 1954 році, коли півострів був приєднаний до України, він був напівпустелею, там був суцільний солончак, на якому нічого не росло. Після будівництва Північно-Кримського каналу вода пішла на півострів, що і дало можливість займатися там сільськогосподарською діяльністю. Але для цього знадобилося 10 років. Стільки часу солончаки вимивали прісною водою. Сіль пішла вниз, і земля стала придатною для використання", - розповів заступник міністра.

Він також зазначив, що через брак води після її відключення Україною, на півострові почали бурити додаткові артезіанські свердловини, внаслідок чого сіль піднялася на поверхню.

"Коли Крим повернеться під управління України, доведеться знову мити сіль роками і відновлювати все те, що стало вмирати, як після катастрофи в Армянську. Одне тільки – виставимо рахунок Росії", - заявив Гримчак.

Перші повідомлення про масштабні викиди в Армянську почали надходити 25 серпня (за даними ЗМІ, вперше вони були зафіксовані 23-24 серпня), однак їх наявність окупаційна "влада" півострова визнала лише 28-го. У суміжній Херсонській області також зафіксовано підвищений вміст в повітрі шкідливих хімречовин.

Як повідомляв "віце-прем'єр" окупаційного уряду Ігор Михайличенко, причиною викидів стали випаровування вмісту кислотонакопичувача на філії заводу "Титан" (перереєстрований "Кримський титан", пов'язаний з Дмитром Фірташем) через спеку і брак води. Дітей з Армянська евакуювали. У школах міста оголошені двотижневі канікули.

Своєю чергою розвідка Міноборони України заявила, що напередодні погіршення екологічної ситуації в Криму підрозділи Збройних сил РФ проводили стрільби в районах розташування відстійників відходів хімвиробництва титанового та содового заводів. Вони пошкодили зазначені об'єкти, що призвело до погіршення екологічної ситуації. Щоб уникнути відповідальності, окупанти поширили в ЗМІ неправдиву інформацію про аварію на заводі "Титан".

Детальніше про ситуацію в Армянську читайте в матеріалі DT.UA "Екологічна катастрофа в анексованому Криму: причини і наслідки".