На святкування до Філарета прибули лише чотири єпископи

14 травня 12:54

Аналітики розцінювали святкування у Володимирському соборі як спробу Філарета "перерахувати" союзників.

 

На святкування у Володимирському соборі Києва на честь священномученика Макарія до почесного патріарха Філарета, який розсилав запрошення на дійство на бланках УПЦ Київського патріархату, приїхали тільки чотири єпископи з понад 60. У тому числі не прийшов на святкування і глава Православної церкви України митрополит Епіфаній, який заздалегідь заявив про заплановану на 14 травня поїздку на Донбас.

Зокрема на літургію прибули архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, а також група ієрархів із колишніх приходів УПЦ КП у Росії митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, його вікарій Петро та єпископ Адріан. Як пише "ВВС Україна", Климент приїхав на святкування із поваги до Філарета.

Окрім Епіфанія, який сьогодні поїхав у Маріуполь, не прибув один із найвпливовіших ієрархів ПЦУ, який на об'єднавчому соборі був основним конкурентом Епіфанія на предстоятельство у новій церкві, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, якого джерела називали одним із можливих союзників Філарета.

Під час літургіі Філарет помянув у диптиху предстоятелів помісних православних церков митрополита Київського і Всієі України Епіфанія. Це означає, що Філарет визнає предстоятельство Епіфанія.

Святкування опинилося у центрі скандалу, після того, як Філарет відправив запрошення на подію на бланках УПЦ КП, які були підписані "патріархом Київським і Всієї Руси-України" Філаретом. Також в самому тексті запрошення Православна церква України не згадувалась. В ЗМІ з'явилась інформація про наміри Філарета відновити діяльність УПЦ КП. Предстоятель ПЦУ Епіфаній запрошення отримав останнім і воно було сформульоване не в найкращій формі.

Аналітики зазначають, що від часу створення ПЦУ між Філаретом та Епіфанієм виникло протистояння за вплив у церкві. Зокрема почесний патріарх Філарет не задоволений символічним статусом і намагається отримати вирішальний вплив на життя церкви. А таким запрошенням на святкування він намагався перевірити, яка кількість ієрархів може підтримати його ідею відновлення УПЦ КП. Водночас після розгортання скандалу низка єпархій ПЦУ зробили відкриті заяви на підтримку Епіфанія.

Також однозначно підтримує Епіфанія і Вселенський патріарх, хоча не виключає скасування томосу у разі втілення сценарію відновлення Київського патріархату.

5 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. 30 січня було офіційно зареєстровано Київську митрополію ПЦУ.

6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Церемонія передачі палиці й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.