На навчання одного студента держава витрачає близько 30 тис. грн на рік — депутат

25 вересня 13:33

Низька якість матеріального забезпечення - головна перешкода для розвитку університетів.

 

Нині на навчання одного студента бакалаврату держава витрачає близько 30 тис. грн на рік, з яких майже 60% - це зарплата викладачів, 30–33% - стипендії, менше ніж 10% - витрати на комунальні послуги. А от грошей на капітальні видатки, з яких має фінансуватися освітня й дослідницька інфраструктура, майже не передбачено. І на сьогодні низька якість матеріяльного забезпечення є головною перепоною для розвитку університетів. Університети, які не мають належного обладнання, не можуть отримувати гранти й контракти на проведення наукових досліджень від бізнесу чи від міжнародних наукових програм.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Інна Совсун, народний депутат України. На її думку, цю проблему покликаний вирішити Фонд розвитку вищої освіти. Він фінансуватиме проєкти за такими напрямами: 1) розвиток інфраструктури закладів вищої освіти; 2) розбудова та функціонування центрів досконалости в закладах вищої освіти; 3) проєкти сприяння розвитку вищої освіти і науки, у тому числі - державна підтримка якісних наукових журналів, що мають міжнародне визнання, інноваційні програми підготовки докторів філософії, спільні проєкти закладів вищої освіти та наукових установ, інших закладів вищої освіти чи організацій.

"При цьому передбачається, що видатки фонду розвитку мають становити 10% від загальних видатків на вищу освіту. Аби гарантувати, що ці ресурси використовуватимуть в ефективний і прозорий спосіб, усі видатки, пов'язані з розвитком наукової спроможности, пропонується розподіляти через Національний фонд досліджень. Таким чином університети вперше отримають ресурси, які дозволять не просто забезпечувати поточне утримання закладу, а й розвиватися", - підкреслює депутат.

Детальніше про реформування університетів читайте в статті Інни Совсун "Формула успіху: новий підхід до фінансування університетів?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".