На медицину в бюджеті заклали менше 3% ВВП

17 жовтня 01:00

Комітет ВР погодив виділення 3,2 млрд грн на закупівлю ліків і медвиробів.

 

Комітет Верховної Ради з питань бюджету погодив виділення додаткових 3,2 млрд грн, яких не вистачало на закупівлю ліків і медвиробів на наступний рік. Про це в Facebook повідомила екс-заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

"Комітет з питань бюджету погодив виділення додаткових 3,2 мільярди, яких бракувало для закупівель ліків та медвиробів на наступний рік. Це дозволить закупити за державні кошти препарати для сотень тисяч тяжкохворих людей", - написала Стефанишина.

Вона додала, що депутати разом з пацієнтською спільнотою будуть уважно стежити, як МОЗ буде розподіляти ці додаткові кошти. І зауважила, що згідно з аналізом Центру економічної стратегії, "проект бюджету передбачає, що у 2020 році на освіту, медичне обслуговування боргу, громадський порядок, безпеку, судову владу та оборону держава направить більше, ніж у країнах - нових членах ЄС. На фінансування економічної діяльності, охорони здоров'я та інших напрямів в процентному значенні менше цих країни. По факту - на охорону здоров'я заклали менше 3% ВВП".

Стефанишина висловила надію, що охорона здоров'я стане одним з пріоритетів в Україні, і більше не доведеться боротися за кошти для важкохворих пацієнтів.

Раніше повідомлялося про те, що МОЗ планує створити спеціальну організацію для закупівлі ліків.