На КПВВ "Чонгар" затримали екс-бойовика, який служив під керівництвом "Гіві"

14 квiтня 20:36

Затриманий їхав до Києва у пошуках роботи.

 

Українські прикордонники, поліцейські та оперативники СБУ затримали на адмінмежі з анексованим Росією Кримом бойовика "Сомалі", який проходив "службу" під керівництвом ліквідованого ватажка бандформування Михайла Товстих ("Гіві"), повідомляє прес-служба Азово-Чорноморського регіонального управління ДПСУ.

Бойовик 1972 року народження намагався перетнути адмінмежу через контрольний пункт в'їзду-виїзду"Чонгар".

Під час перевірки було встановлено, що в 2014 році він два місяці працював водієм одного із "комендантів" на тимчасово окупованій території Луганської області, але звільнився, не отримавши обіцяної зарплатні. Згодом чоловік знову працевлаштувався у місцевий "комісаріат".

"У подальшому, на запрошення знайомого, вступив до штурмового батальйону "Сомалі" під керівництвом тоді ще живого "Гіві", який безпосередньо і проводив інструктаж новоприбулих. Отримавши позивний "Чингіз" і маючи відповідний досвід, йому доручили завдання опікуватися підготовкою особового складу для несення служби на КПП так званих "республік", - йдеться у повідомленні.

Розчарувавшись в ідеях "руського миру", бойовик влаштувався на роботу в Алчевську, працював охоронцем. Звідти у пошуках кращого життя затриманий вирушив до Москви, але умови праці його не задовольнили і він через Керченській міст потрапив на анексований півострів, звідки планував вирушити до Києва у пошуках роботи.

Затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, відповідальність за який передбачено статтею 258-3 Кримінального кодексу України - створення терористичної групи чи терористичної організації (від восьми до п'ятнадцяти років позбавлення волі). Нині тривають слідчі дії.

Нагадаємо, у 2018 році правоохоронці затримали понад 250 бойовиків "Л-ДНР", у розшуку перебувають понад 40 членів бандформувань, близько 30 осіб здалися добровільно.

Більшість з них несли "службу" на так та званих "блокпостах" бандформувань і виконували різні підсобні роботи. Зазвичай за продукти харчування та сигарети, грошей їм не платили.

Від початку дій в Донбасі операції Об'єднаних сил у квітні минулого року, контррозвідники викрили 51 учасника та поплічника підконтрольних Росії терористичних угруповань "Л-ДНР". 39 осіб затримали, ще 12 оголосили у розшук. Упродовж травня-серпня 26 з них були засуджені до позбавлення волі строком від трьох до дев'яти років.