На Київщині ліквідували конвертцентр з обігом понад 180 млн гривень

13 лютого 20:15

Він обслуговував підприємства столиці, Київської та інших областей країни.

 

У Київській області правоохоронці припинили діяльність "конвертаційного центру" із загальним обігом понад 180 мільйонів гривень, повідомляє прес-служба Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області.

За даними фіскалів, "конверт" працював з 2017 року і використовувався для надання підприємствам реального сектору економіки Києва, Київської області та інших областей послуг з "формування незаконного податкового кредиту та незаконного переведення безготівкових коштів у готівку".

"В результат чого реально діючим підприємствам незаконно сформовано ризиковий податковий кредит з ПДВ на загальну суму 30 мільйонів гривень", - додали в управлінні ДФС.

З початку поточного місяця правоохоронці провели в офісах, банківських установах та за місцями реєстрації і фактичного проживання організаторів і учасників "конвертцентру" 13 обшуків. Обшуки проводилися в рамках спецоперації "Акциз-2018" та досудового розслідування кримінального провадження за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 статті 205, ч. 3 статті 212 Кримінального кодексу України (фіктивне підприємництво; ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) в особливо великих розмірах).

За результатами цих обшуків із незаконного обігу вилучено:

- 205 тисяч доларів США (понад 5 мільйонів гривень в еквіваленті);

- 100 554 пачки тютюнових виробі орієнтовною вартістю понад 3 мільйони гривень;

- незаповнені бланки з відбитками печаток транзитно-конвертаційних суб'єктів господарської діяльності, що підтверджують злочинну діяльність;

- електронні ключі підконтрольних транзитно-конвертаційних суб'єктів господарської діяльності;

- комп'ютерну техніку та електронні носії інформації;

- первинні бухгалтерські документи та чорнові записи, які свідчать про незаконну діяльність.

Наразі тривають розшукові та слідчі дії стосовно учасників "конверту" з метою притягнення їх до кримінальної відповідальності та забезпечення відшкодування завданих державі збитків.

Нагадаємо, раніше у Дніпрі Служба безпеки України закрила ще один "конверт" - російський конвертцентр з оборотом у 750 мільйонів гривень.

Також співробітники СБУ перекрили у Києві потужний канал фінансування терористичної організації "ДНР". Троє чоловіків створили в столиці мережу підпільних пунктів обміну валюти. З початку 2017 року вони переправили у так званий "Центральний республіканський банк "ДНР"" валюту на більше ніж 60 мільйонів у гривневому еквіваленті. Ці гроші використовувались для потреб бойовиків НЗФ.