Для 73% громадян заощаджень вистачить ще на місяць або й менше — опитування

09 квiтня 14:11

Українці також розповіли про те, як часто виходять з дому та, чи підуть до церкви на Великдень.

 

В Україні з 12 березня у зв'язку з поширенням коронавірусу діє карантин, однак 20% українців продовжують працювати у звичайному режимі, йдеться у результатах дослідження New Image Marketing Group, проведеного на базі додатку "Лемур". Ще 15% респондентів працюють віддалено зі збереженням зарплатні. У скороченому режимі та зі зменшеною заробітною платою працюють 11% опитаних українців. Не працюють взагалі, але зі збереженням зарплати 4%, у відпустці за рахунок працедавця – 1% українців.

При цьому 17% повідомили про те, що під час карантину перебувають у відпустці за власний рахунок. Ще 6% опитаних зазначили, що через карантин вони звільнилися/втратили роботу.

Для 73% опитаних існуючих заощаджень та наявних доходів вистачить на місяць життя в умовах карантину або й менше. Ще 13% респондентів зазначили, що заощаджень та доходів їм вистачить на два місяці, 7% - на три чи чотири місця. До півроку заощаджень та доходів має вистачити 3% громадян, на понад рік – 4% українців.

При цьому з дні оголошення карантину виходять з дому кожен день/практично кожен день 24% українців. Але вони не відвідують публічні місця, а просто гуляють на свіжому повітрі.

Ще 24% респондентів виходять з дому 2-3 рази на тиждень та відвідують при цьому публічні місця. Кожен день виходять з дому та відвідують публічні місця 22% громадян, ще 12% виходять з дому раз на тиждень та відвідують публічні місця.

Два чи три рази на тиждень виходять з дому та не відвідують публічні місця 9% українців, ще 4% виходять раз на тиждень чи рідше і не відвідують публічних місць. Також 4% громадян особисто не виходять з дому, але виходять члени їхніх родин.

Зокрема, вдома та з дотриманням карантину святкувати Великдень збираються 92% громадян. При цьому 62% респондентів наголосили на тому, що з міркувань карантину у цьому році підуть до церкви на Великдень.

Однак, 9% респондентів заявили про те, що відвідають церкву для освячення пасок, 3% - планують відстояти службу. При цьому респонденти із Заходу та парафіяни Московського патріархату найчастіше зазначали, що обов'язково відстоять службу або освятять паски на Великдень.

Сервісами покупки й доставки продуктів та інших предметів першої необхідності не користуються 86% громадян. Вони самостійно ходять до магазину. Ще 12% користуються такими сервісами та здійснюють з їх допомогою близько половини покупок. Лише 2% опитаних всі покупки здійснюють за допомогою онлайн-замовлень.

Під час виходу з дому маски чи респіратори використовують 89% українців, 50% - користуються дезінфекторами, 35% громадян надягають рукавички.

Опитування провели у період з 3 по 7 квітня 2020 року серед 1234 жителів України віком від 18 років. Метод дослідження: онлайн-опитування за допомогою інтерактивної структурованої анкети, посилання на яку відправлялося потенційним респондентам з бази даних. Загальна репрезентативна похибка для вибіркової сукупності складає 3,8% з ймовірністю 0,95*.