На Івано-Франківщині спалах кору: в одному із сіл захворіли 53 дитини

18 жовтня 14:45

У МОЗ причиною спалаху називають, зокрема, неналежне зберігання і введення вакцин.

 

В Івано-Франківській області зафіксовано спалах захворюваності на кір - у селі Петрашівка захворіли одразу 53 дитини віком від 5 до 13 років, повідомляєпрес-служба Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України. Причиною спалаху захворюваності стала низка грубих порушень, зазначають фахівці.

У місцевій амбулаторії лікуються 43 дитини, ще десятеро шпиталізовані до інфекційного відділення Рожнятівської центральної районної лікарні, їхній стан лікарі оцінюють як середньої важкості. У четвер, 18 жовтня, восьмеро дітей виписані зі стаціонару.

Фахівці ЦГЗ дійшли висновку, що до спалаху кору у Петрашівці призвели три негативні фактори: велика кількість не щеплених у попередні роки дітей, відключення електроенергії, що могли вплинути на якість вакцин у холодильниках (альтернативних джерел живлення амбулаторія не має), та порушення медиками правил проведення і техніки профілактичних щеплень.

Крім цього, фахівцями було виявлено неналежне ведення медичної документації, зокрема відсутність окремих медичних документів що "ставить під сумнів сам факт проведення щеплення для всіх дітей, які захворіли кором".

"У медичних даних трьох дітей взагалі немає відміток про щеплення проти кору, четверо дітей вакциновані з порушенням часових вимог до щеплень (вони отримали одну з двох необхідних для захисту доз вакцини), а інформація про вакцинацію 46 дітей за Календарем щеплень є неповною - у більшості випадків немає документу про згоду батьків на щеплення", - додають у Центрі.

За результатами перевірки міністерство зобов'язало Департамент охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА терміново вжити заходів для усунення недоліків: взяти на облік і вакцинувати дітей, які пропустили щеплення за календарем, налагодити належне зберігання вакцин від кору, провести додаткові курси для медпрацівників, які роблять щеплення, та навести лад у медичній документації.

Загалом від початку року від ускладнень кору померло 14 людей: десятеро дітей і четверо дорослих. У міністерстві нагадали про те, що кір є небезпечним і дуже заразним вірусним захворюванням, ускладнення якої можуть призвести до загибелі. Ліків від кору не існує, захистити від хвороби може лише вакцинація. Тож діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику.

Зазначимо, через спалах захворювання в Україні у МОЗ вирішили змінити нормативно-правову базу, щоб дорослі в групі ризику могли робити безкоштовні щеплення від кору вакцинами, закупленими на національному рівні.

Навесні в Україні було зафіксовано новий спалах кору. На Закарпатті було відзначено 94 випадки захворювання за тиждень, на попередньому тижні – 117 випадків. Проте вже на початку липня захворюваність на кір в Україні пішла на спад.