На Черкащині затримали агента російської спецслужби - СБУ

30 жовтня 20:03

Завербований місцевий мешканець збирав та передавав кураторам закриту інформацію про обороноздатність України.

 

Контррозвідники Служби безпеки України у середу, 30 жовтня, затримали у Черкаській області завербованого ФСБ Росії українця. Затриманий входив у довіру до українських військових, збирав інформацію про обороноздатність країни та передавав її своїм кураторам.

"Контррозвідники СБУ затримали агента російського ФСБ під час отримання таємних матеріалів оборонної сфери нашої держави", - повідомляє пресцентр СБУ.

Оперативники та слідчі встановили, що українця завербували під час поїздки до Росії. Вербуванням займався кадровий офіцер Федеральної служби безпеки. За гроші новоспечений агент погодився збирати та передавати кураторам розвідувальну інформацію щодо обороноздатності України.

"Для отримання документів з обмеженим доступом агент російської спецслужби встановлював контакти з військовослужбовцями ЗС України. Для передачі зібраних відомостей російські куратори надали агенту спеціальний технічний засіб із вмонтованою камерою та "відпрацювали" канали зв'язку", - розповідають в СБ України.

Нині відкрито кримінальне провадження за ч. 1 статті 111 (державна зрада) КК України, тривають слідчі дії, вирішується питання оголошення підозри затриманому й обрання запобіжного заходу у вигляді арешту. Затриманому загрожує до 15 років за ґратами.

Нагадаємо, у вересні колишнього співробітника держконцерну "Укроборонпром" засудили до дев'яти років позбавлення волі за державну зраду і шпигунство на користь Росії. Обвинувачений визнав, що працював на розвідку Міноборони Росії з 2014 року. Його завербували в анексованому Криму.

Засуджений за грошову винагороду збирав інформацію про український військово-промисловий комплекс і суспільно-політичну обстановку в Запоріжжі. Інформацію він передавав через електронні канали зв'язку, а також безпосередньо кураторам під час візитів до Росії, Білорусі й анексованого Криму.