МЗС України висловило протест через недопуск омбудсмена до Сущенка

18 червня 18:11

Росія не здатна дотримуватись домовленостей, зазначають у дипвідомстві.

 

Міністерство закордонних справ України висловлює протест проти приховування російською стороною правди про стан політв'язнів Кремля та недопуску уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової до незаконно засудженого в Росії журналіста Романа Сущенка. Це вже четверта така відмова РФ.

Раніше омбудсмен Денісова не змогла відвідати українських політв'язнів Олега Сенцова, Миколу Карпюка та Станіслава Клиха.

"Тотальне недотримання РФ досягнутих домовленостей. Росія приховує правду про українських політв'язнів - бранців Кремля. Цього разу, незважаючи на дозвіл відвідати Романа Сущенка, українському омбудсмену відмовлено в зустрічі з бранцем Кремля. Висловлюємо протест", - наголосила речниця МЗС України Мар'яна Беца на своїй сторінці в Twitter.

Зазначимо, Московський міський суд надав омбудсмену Людмилі Денисовій дозвіл на відвідування Сущенка у понеділок, 18 червня, проте у СІЗО "Лефортове" у відвідинах відмовили, пославшись на те, що причини відмови нібито знають у суді.

Читайте також: Україна наполягає на допуску омбудсмена до всіх українських в'язнів Кремля - Геращенко

Нагадаємо, 9 червня президент України Петро Порошенко доручив Людмилі Денисовій відвідати українських політв'язнів у РФ і анексованому Криму, а також заручників в ОРДЛО. Відвідування омбудсменами ув'язнених в Україні та Росії було узгоджене під час телефонної розмови Порошенка з президентом РФ Володимиром Путіним.

Московський міський суд Росії 4 червня визнав громадянина України журналіста Романа Сущенка винним у шпигунстві і засудив до 12 років колонії суворого режиму. Під час розгляду справи Сущенко своєї провини не визнав.

У жовтні 2016 року ФСБ затримала в Москві українського журналіста Романа Сущенка, назвавши його кадровим співробітником української військової розвідки. Проти українського громадянина відкрили кримінальне провадження за статтею "шпигунство". ФСБ звинуватило Сущенка в збиранні інформації про російське вторгнення в Україну.