МЗС України не виключило варіанту з обміном Сенцова на Вишинського

21 травня 21:40

Прес-секретар МЗС Мар'яна Беца підтвердила, що подібний варіант у міністерстві розглядається, але деталі заздалегідь розкривати не планується.

 

Міністерство закордонних справ України оголосило, що розглядає усі можливі варіанти для звільнення з російської в'язниці українського режисера і громадського активіста Олега Сенцова, повідомила прес-секретар МЗС Мар'яна Беца на брифінгу про оголошення голодування Сенцовым в понеділок, 21 травня.

Зокрема, на питання журналістів про те, чи можливий варіант обміну на Сенцова заарештованого за підозрою в державній зраді керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, Беца відповіла, що такий варіант не виключається.

"Все можливо. Я не можу розкривати всіх деталей, тому що якщо б ми оголошували заздалегідь, то, повірте, і Ахтем Чийгоз, і Ільмі Умеров, мабуть, ще не були б звільнені. Можу сказати одне, що переговорний процес не зупиняється", - сказала Беца.

За її словами, Російська Федерація блокує всі звернення України про доступ до Сенцову. Тільки за останній рік було більше 20 таких звернень.

"Ми кожен день тиснемо на РФ шляхом спрямування цих нот, звернень. Також ми ставимо це питання на всіх міжнародних майданчиках - ООН, ОБСЄ", - додала Беца.

Нагадаємо, що Олег Сенцов оголосив голодування у в'язниці. Він вимагає відпустити всіх українців, утримуваних в Росії і анексованому Криму. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти.

Українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ у Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

15 травня співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою АР Крим повідомили про розкриття діяльності мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. Зокрема, провели обшуки в офісі "РИА Новости Украина" і затримали керівника видання Кирила Вишинського. Йому вручили повідомлення про підозру за статтею 111 Кримінального кодексу - державна зрада.

За даними СБУ, на проведення підривної діяльності проти України керівник агентства "РИА Новости Украина" Вишинський отримував щомісяця 53 тисячі євро. Видання публікувало матеріали, які виправдовують анексію Криму, а також на підтримку незаконних терористичних угруповань "ДНР" і "ЛНР".

Докладніше читайте у матеріалі DT.UA "Обшуки в "РИА Новости-Украина": в чому звинувачують російське агентство".