МЗС розцінює вирок Савченко як зрив виконання Росією Мінських угод

22 березня 17:00

Зовнішньополітичне ведоство вимагає скасувати рішення суду і негайно звільнити українську льотчицю.

 

МЗС України висловлює рішучий протест у зв'язку з так званим "вироком" так званого "російського суду" українській льотчиці і народному депутату Надії Савченко.

"Цей вирок є беззаперечним доказом того, в сучасній Росії марно шукати справедливості. Коли Росію цікавить політика, вона залишається байдужою до засадничих норм та принципів міжнародного права у сфері захисту прав та свобод людини, власних законів, до гуманності, справедливості та елементарних норм моралі", - йдеться в заяві відомства.

Наголошується, що неправомірне рішення суду базується на сфабрикованих матеріалах слідства і є "вироком не Надії Савченко, а самій Росії, в якій Кремль розчавив справедливість і правосуддя".

При цьому в МЗС заявляють, що порушення Росією таким грубим способом універсальних норм, а також імунітету депутата ПАРЄ є чітким сигналом для міжнародної спільноти про неприпустимість потурання основоположних принципів і норм державою, яка є одним із постійних членів Ради Безпеки ООН.

"Розглядаємо цей цинічний судовий фарс також як чергове незаперечне свідчення зриву виконання Мінських домовленостей Російською Федерацією", - зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

У свою чергу МЗС України вимагає від російської сторони негайного скасування рішення суду і негайного звільнення Надії Савченко.

"Вимагаємо також звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України, які є політичними заручниками і жертвами російської агресії проти України", - йдеться в заяві.

Зовнішньополітичне відомство закликає міжнародне співтовариство публічно засудити "це злочин" і посилити тиск на РФ, щоб змусити Росію зупинити агресію проти суверенітету і територіальної цілісності України, а також проти українських громадян.

"Переконані, що всі причетні до фабрикації справи Надії Савченко будуть притягнуті до відповідальності. З цією метою українська сторона продовжить роботу з метою забезпечення підтримки нашими партнерами "списку Савченко", - заявили в МЗС.

Читайте також: Росія пропонувала обміняти Савченко на шляхопровід у Крим – Тандіт

Раніше сьогодні вдень російський суд визнав Савченко винною у вбивстві російських журналістів і в незаконному перетині кордону РФ. При цьому з української льотчиці зняли звинувачення в обстрілі мирних жителів. Савченко отримала 22 роки позбавлення волі (звинувачення просило 23 роки - за епізод "незаконний перетин кордону" суд призначив покарання у вигляді 30 тисяч рублів штрафу). В цілому українка повинна провести в колонії 20 років: скорочення терміну відбулося за рахунок знаходження Савченко під вартою з 30 червня 2014 року.

Савченко була викрадена в зоні бойових дій в Луганській області на початку липня 2014 року, і перевезена через кордон в Росію.

Прокурор попросив для української льотчиці Надії Савченко 23 роки колонії загального режиму і 100 тисяч рублів (близько 1,2 тис. доларів) штрафу.

В середині березня 2016 року Україна передала Евросоюзу "список Савченко" - список осіб, які сфабрикували справу проти Надії Савченко. У цьому документі зазначено 46 прізвищ. Російські військові Олександр Александров Євген Єрофєєв були затримані українськими військовими на території Донбасу. Спецназівців перевезли до Києва – тут вони дали розгорнуті показання щодо своїх дій та мету перебування в Україні.

Відомо, що Савченко відмовилася від можливого обміну на російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва, яких судять в Україні.

Нагадаємо, підписаних 12 лютого 2015 року Мінських угодах міститься пункт під номером 6: "Забезпечити звільнення і обмін всіх заручників і незаконно утримуваних осіб на основі принципу "всіх на всіх". Цей процес має бути завершений не пізніше як на п'ятий день після відводу озброєнь". Глави держав "Норманської четвірки" усно підтримали його, запевнивши на словах".