МЗС: Близько 800 українців хочуть повернутися в Україну спецпоїздом з Москви

25 березня 12:57

З проханням про транзит українці звернулися в посольство.

 

Близько 800 українців звернулися до посольства України в РФ з проханням скористатися спеціально призначеним поїздом "Москва – Київ". Про спільну евакуацію своїх громадян на тлі поширення епідемії коронавірусу Росія та Україна вже домовлялася раніше. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок, передає "Інтерфакс-Україна".

"За кількістю громадян, які виявили бажання скористатися цим поїздом в Україні та в РФ відповідно, можу сказати, що, на сьогодні, в посольство України в РФ звернулися близько 800 громадян України. Остаточні дані з орієнтовним кількості громадян РФ, які бажають повернутися, уточнюються", - сказав Божок.

Поїзд "Москва – Київ" буде вже восьмим поїздом, який евакуює українців з-за кордону, але він також евакуює росіян з України. Російська Федерація звернулася з проханням дозволити евакуацію з України громадян РФ, і МЗС погодив таку можливість з гуманітарних міркувань, запропонувавши використовувати для цього призначений поїзд.

Божок додав, що зараз завершується організація відповідних санітарно-епідеміологічних заходів щодо згаданого поїзда та пасажирів, які будуть подорожувати в ньому, після чого на сайті "Укрзалізниці" буде відкрито продаж квитків.

Але це не єдине гуманітарне питання на порядку денному консультацій між Україною і РФ. МЗС України все ще чекає дозволу від уряду РФ на транзит по території Росії транспортних засобів з гуманітарними та медичними вантажами для боротьби з поширенням коронавірусу.

"Розраховуємо, що російська сторона в цьому питанні також буде керуватися гуманітарними міркуваннями та діяти так само оперативно, як Україна діяла і діє в контексті забезпечення повернення громадян РФ з території України", - заявив заступник міністра.

Читайте також: США розробляють стратегію повалення режиму Мадуро у Венесуелі – Помпео

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Королівства Данія Йеппе Кофодом про те, що Росія маніпулює пандемією COVID-19 для закликів до зняття санкцій.

Україна продовжує евакуювати своїх громадян. Сьогодні з Туреччини в Україну вилетіли 430 українців, які не змогли повернутися додому до закриття кордону.

В Єгипті залишаються понад 10 тисяч українських туристів, яких Міністерство закордонних справ обіцяє повернути на батьківщину найближчим часом. Ще чотири дні тому їх було понад 30 тисяч.