МВС кардинально змінить систему штрафів за порушення ПДР

04 квiтня 11:55

Згуладзе представила креативну систему "балів і штрафів" за порушення правил дорожнього руху для того, щоб українці звикли до нововведень.

 

МВС пропонує ввести на дорогах України інноваційну систему відповідальності за порушення правил дорожнього руху, яка буде вимірюватися в балах.

Таку пропозицію озвучила на суботньому засіданні Кабміну, присвяченому узгодженню пакету пропозицій Верховній Раді, заступник голови МВС Катерина Згуладзе.

"Ми пропонуємо гібридний підхід: систему балів і штрафів. Нам треба облаштувати наші міста відеоспостереженням і радарами. Для того, щоб це було комфортно для людей, і був перехідний період. Ми пропонуємо всім спочатку нарахувати 150 балів. Якщо відбувається порушення, то поступово втрачаються бали. Якщо зникають бали - починаються штрафи. При несплаті штрафу протягом 30 днів накладається пеня в розмірі штрафу. При несплаті штрафу та пені справа передається виконавчій службі", - пояснила Згуладзе.

Згуладзе зазначила, що будуть штрафувати не водія, а власника автомобіля, так як штраф буде виписуватися на місце реєстрації автомобіля.

Вона також додала, що можна буде оскаржити штраф протягом 10 днів, оскарження призупиняє строк оплати. Кожному порушнику будуть показувати відео з його порушенням.

Крім того, за словами Згуладзе, буде скасована система мінімального і максимального штрафів, тому що вона суб'єктивна, а тому корупційна. У зв'язку з цим, у МВС пропонують залишити лише мінімальний штраф.

"Після того, як кількість балів досягне нульового рівня, водіям за порушення почнуть нараховувати штрафи, які потрібно буде сплатити протягом 30 днів з моменту фіксації порушення. У разі несплати штрафу за місяць на наступні 30 днів його розмір збільшиться вдвічі шляхом нарахування пені. У разі несплати пені та штрафу справу буде передано до Мін'юсту", - заявила Згуладзе.

Читайте також: ДАІ вирішила відкласти автоматичну фотофіксацію порушень ПДР та скасувати швидкісну маржу у 20 км/год

В рамках цього засідання глава МВС Арсен Аваков і прем'єр України Арсеній Яценюк озвучили інші деталі реформи МВС.