Муженко назвав кількість регулярних російських військових в Донбасі

16 серпня 17:48

За його словами, з Росії частіше стали завозити в Донбас матеріальні засоби, в тому числі боєприпаси.

 

На сьогоднішній день на території Донбасу перебуває близько 32 тисяч осіб, які входять до регулярних військових формувань Російської Федерації. Зазначені формування у 2014-2015 роках були переформатовані в перший та другий армійські корпуси. Про це керівник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко розповів в інтерв'ю "BBC News Україна".

"Ми говоримо про те, що там є російські регулярні військові формування, переформатовані ще в кінці 2014 та у 2015 році на перший та другий армійські корпуси. Загальна чисельність цих військ - близько 32 тисяч людей. Також є понад 700 танків, гармати, артилерійські системи", - розповів Муженко.

Він додав, що зараз спостерігається збільшення матеріальних запасів тих, хто воює в Донбасі на боці підтримуваних Росією угруповань "ЛНР" та "ДНР".

"Тобто заходять колони з Росії, яка перевозять матеріальні засоби, в тому числі боєприпаси. Цікаво, що це не угрупування так званих "ЛНР/ДНР", це регулярні підрозділи, які по своїй системі управління підкоряються штабу восьмої загальновійськової армії, що дислокується в Новочеркаську. Крім того, там є найманці, а також військовослужбовці регулярних ЗС РФ", - додав Муженко.

Він також розповів про те, що напередодні перемовин чи важливих зустрічей, які стосуються війни в Донбасі, збільшується кількість обстрілів збоку бойовиків.

"За останні чотири роки ми чітко відстежуємо, як кількість обстрілів зростає напередодні якихось перемовин чи важливих зустрічей. Це відбувається чи перед зустрічами в нормандському форматі, чи переговорами лідерів країн, які впливають на ситуацію. Потім йде певне зниження, і така циклічність прослідковується всі чотири роки", - зазначив Муженко.

Нагадаємо, що з початку проведення операції Об'єднаних сил на сході України 30 квітня 2018 року Збройні сили взяли під контроль 15 кв км української території. Зокрема, як повідомив командувач об'єднаних сил Сергій Наєв, під український прапор були повернуті населені пункти Південне (Донецька область) і Золоте-4 (Луганська область).