МОЗ збільшило перелік препаратів за програмою "Доступні ліки" до 261 найменування

06 серпня 18:09

Кількість безкоштовних препаратів збільшилася до 59.

 

У Міністерстві охорони здоров'я затвердили новий реєстр медичних препаратів, які українці можуть отримати за урядовою програмою "Доступні ліки", повідомляє прес-служба МОЗ. Відповідно до наказу міністерства від 3 серпня 2018 року, перелік відповідних ліків збільшився на 22 найменування – з 239 до 261.

До оновленого переліку також увійшли 59 препаратів, які пацієнти із зможуть отримувати безкоштовно (у попередньому реєстрі – 47 найменувань). Кількість їх упаковок на наступне півріччя збільшено з 10 до понад 14 мільйонів.

Серед виробників безкоштовних препаратів у програмі "Доступні ліки" є як вітчизняні, так і іноземні фармацевтичні компанії. Зокрема, щоб потрапити до програми, ціни на власну продукцію знизили компанії КРКА (Словенія), Orion (Фінляндія) та AstraZeneca (Швеція). У середньому ціни на препарати програми знизилися майже на 7%.

Як повідомляло DT.UA, у бюджеті поточного року сума, виділена на закупівлю ліків, залишилась на рівні минулого року - 5,9 млрд грн. Ці засоби дозволяють придбати в середньому лише 45% від всіх необхідних медикаментів. І якщо дитячі програми фінансуються державою на 100%, то програми для дорослих пацієнтів – лише в межах можливого.

Докладніше про необхідність прийняття закону для зниження вартості медичних препаратів читайте у матеріалі Юлії Самаєвої ""Вічнозелені" патенти VS українські пацієнти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".