МОЗ встановить граничні ціни на найпопулярніші лікарські засоби

18 березня 21:34

Ціна залежатиме від середньої на такі ж ліки у сусідніх країнах.

 

На найпопулярніші лікарські засоби, які вживають українці, будуть встановлені граничні ціни. Максимально допустима ціна залежатиме від цін на такіж ліки у сусідніх країнах - Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії.

Про це повідомив профільний заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик в рамках панельної дискусії Українського фармацевтичного конгресу, повідомила прес-служба МОЗ.

"Ми постійно моніторимо, як політика Нацпереліку реалізується по всій Україні. Ми бачимо як позитивні, так і окремі негативні тенденції. Обсяги закупівель життєво необхідних ліків в медзакладах зростають. Відповідно, знижуються і витрати з кишень пацієнтів. З негативу – на деякі лікарські засоби з Нацпереліку фармвиробники необґрунтовано завищують ціни. Отже, очевидно, що ця ситуація потребує регулювання державою цін на такі препарати", - зазначив Роман Ілик.

У МОЗ повідомили, що подібна модель регулювання цін на ліки вже працює у програмі "Доступні ліки" і дає позитивні результати.

Дуже популярних препаратів у Нацпереліку близько 60 з 427, і вони, в грошовому вимірі, становлять близько 80% від загального обсягу закупівель в регіонах. Експерти переконані, що запровадження регулювання саме на ці препарати дозволить медзакладам заощаджувати кошти, купувати більше потрібних ліків з Нацпереліку та поза ним. Таким чином, пацієнти отримають ще більше безоплатних ліків під час лікування в стаціонарі.

Обмеження цін на лікарські засоби буде діяти на закупівлі ліків закладами охорони здоров'я за бюджетні кошти.

Раніше повідомлялося, що українці витратили 26% грошей на ліки, які не допомагають. У цілому в 2017 році українці витратили на ліки в аптеках майже 54 млрд грн., з яких 14 млрд грн пішло на гомеопатичні та фітотерапевтичні засоби та інші ліки без доведеної ефективності.