МОЗ підготував законопроект про скасування видачі ліцензій народним цілителям

18 травня 13:52

Законопроект також забороняє рекламу народної медицини.

 

Міністерство охорони здоров'я України підготувало законопроект про скасування видачі спеціального дозволу від відомства на заняття народною медициною. Як повідомила у соцмережі Facebook виконуюча обов'язки голови МОЗ Уляна Супрун, законопроект також забороняє рекламу народної медицини.

Супрун зазначає, що українське законодавство досі визначає народну медицину, як метод оздоровлення, профілактики, діагностики та лікування, заснований на досвіді багатьох поколінь людей, що не вимагає державної реєстрації.

"По-перше, ні наукою, ні законодавством не передбачені критерії підтвердження досвіду багатьох поколінь та усталеності у народних традиціях. По-друге, будь-які методи оздоровлення, діагностики і лікування повинні бути безпечними і дієвими для пацієнтів. Якщо сучасна медична наука не визнає практику цілителів, знахарів та екстрасенсів, як метод лікування, цього не може визнавати закон і держава", - зазначає в.о. міністра.

За її словами, Міністерство охорони здоров'я "у жодному разі не може надавати дозвільні документи на методи, безпека і ефективність яких неможливо гарантувати".

"Підготовлений законопроект передбачає скасувати видачу спеціального дозволу на зайняття народною медициною (цілительства). Також він забороняє рекламу народної медицини. Якщо його приймуть, це не означає, що люди, які практикують цілительство, не зможуть цим займатися. Однак їхня діяльність не буде визнаватися законом як така, що може допомогти комусь не хворіти або вилікуватися", - підсумувала Супрун.

У грудні 2012 року Кабінет міністрів, який тоді очолював Микола Азаров, визначив порядок, за яким можна отримувати дозвіл на заняття народною медициною (цілительством).

Детальніше про народну медицину читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Словесна боротьба зі словами, або Про захист населення від екстрасенсів, знахарів і ворожок" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".