У МОЗ оприлюднили покроковий план виходу з карантину

21 травня 22:27

У відомстві систематизували інформацію про поступову відміну протиепідемічних обмежень.

 

Міністерство охорони здоров'я оприлюднило план поступового зняття карантинних обмежень з 22 травня по 15 червня. Він включає п'ять етапів.

У відомстві пропонують поступове ослаблення протиепідемічних заходів в окремих регіонах, якщо протягом тижня буде зареєстровано не більше 12 випадків інфікування коронавірусом на 100 тисяч населення. При цьому середня кількість тестувань має перевищувати 12 на 100 тисяч осіб. А пацієнти з COVID-19 – займати не більше половини ліжкомісць в інфекційних лікарнях.

Якщо всі три умови буде виконано, то з 22 травня МОЗ пропонує дозволити:

- спортивні заходи за участю не більше 50 осіб;

- проведення релігійних заходів, де на одну людину має припадати не менше 10 квадратних метрів площі;

- внутрішньообласні пасажирські перевезення;

- роботу готелів (крім ресторанів).

З 25 травня у відомстві планують відновити роботу метрополітену і дитячих садків. Пасажири метро повинні обов'язково бути в масках або респіраторах.

1 червня можуть відновити роботу:

- фітнес-центри (крім групових занять для 10 осіб і більше);

- освітні установи (не більше 10 чоловік в навчальній групі);

- міжобласні пасажирські перевезення.

10 червня Моз зняти всі обмеження для роботи:

- кафе і ресторанів;

- установ культури;

- готелів і хостелів.

Відновлення авіасполучення заплановано на 15 червня.

У Міністерстві охорони здоров'я нагадали, що з 22 травня по 22 червня на всій території України діє заборона на роботу метро, залізничного транспорту, регулярних і нерегулярних пасажирські перевезення, відвідування закладів паліативної та соціальної допомоги, перебування в громадському транспорті та приміщеннях без маски або респіратора, перебування на вулиці без документів, самовільне залишення місць самоізоляції, відвідування освітніх установ (крім ЗНО, складання іспитів тощо), проведення масових заходів за участь понад 10 осіб, прийом кафе і ресторанами відвідувачів у приміщеннях, а також роботу торгово-розважальних центрів, готелів, готелів і фітнес-центрів.

У той же час, дозволена робота літніх майданчиків кафе і ресторанів, музеїв під відкритим небом, проведення репетицій, а також фото - та відеозйомок з участю не більше ніж 50 чоловік.

Читайте також: Від коронавіруса постраждають всі ключові драйвери економіки України

25 березня Кабінет міністрів оголосив режим надзвичайної ситуації на всій території України через пандемію COVID-19.

Карантинні заходи діють в Україні з 12 березня. 22 квітня їх продовжили до 11 травня, а потім – до 22 травня, але вже в м'якішому варіанті. МОЗрекомендує продовжити карантин як мінімум до 22 червня.

28 квітня Кабмін дозволив роботу продовольчих ринків за умови дотримання заходів безпеки для нерозповсюдження коронавіруса.

Про економічні наслідки коронавірусу для України і українців читайте в статті Юлії Самаєвої "День песця" і матеріалі експертів Українського інституту майбутнього "Прогноз збитків. Якими будуть економічні збитки України через пандемію коронавіруса".

Чим загрожує карантин українському бізнесу, читайте в матеріалі Сергія Следзя і Вадима Башти "COVID-19: постраждають усі".