МОЗ може оголосити епідемію кору в Україні

23 сiчня 13:56

До кінця тижня в міністерстві хочуть підготувати документи для скликання спеціальної комісії.

 

Міністерство охорони здоров'я до кінця тижня планує підготувати документи, необхідні для скликання спецкомісії з розгляду питання необхідності оголошення епідемії кору в Україні, повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Міністерство охорони здоров'я оголосило епідемію: зараз є спалах кору. Ми зараз дивимося, які є показники, чи перейде вона (кір) на рівень епідемії", - заявила Супрун журналістам.

Вона додала, що для оголошення епідемії необхідно підтвердження низки показників, серед яких не тільки рівень захворювання і смертності. За словами Супрун, відповідне рішення приймає спецкомісія.

"Щоб оголосити епідемію ми повинні скликати спеціальну комісію, яка це буде робити. Ми до кінця тижня збираємо всі юридичні документи, щоб могли зібрати цю комісію і розглянути, чи час вже оголошувати епідемію", - додала в.о. глави МОЗ.

Як повідомила Супрун, якщо епідемію кору оголосять, то міністерство отримає більше повноважень щодо закупівлі більшої кількості вакцин. Також МОЗ зможе розширити список осіб, які можуть отримати вакцину.

За даними МОЗ, в Україні з 28 грудня по 18 січня кір захворіли 8 498 осіб, серед них 3 537 дорослих і 4 961 дитина. В цілому з початку року від ускладнень кору померло п'ятеро людей, в 2018 році – 16 осіб. Зазначається, що найчастіше хворіють діти, які не отримали другу дозу вакцини КПК вчасно.