Московський суд залишив під вартою всіх військовополонених моряків

17 квiтня 18:20

У поранених моряків термін тримання під вартою довший.

 

У Москві Лефортовський суд продовжив термін тримання під вартою ще вісьмом українським військовополоненим морякам Богдану Небилиці, Юрію Будзилу, Володимиру Лісовому, Юрію Без'язичному, Олегу Мельничуку, Андрію Артеменку, Андрію Ейдеру та Василю Сороці, передає "Громадське". В українців, які при захопленні отримали поранення, термін утримання під вартою на два дні довший.

Зазначено, що Богдана Небилицю, Юрія Будзила, Володимира Лісового, Юрія Без'язичного та Олега Мельничука російська сторона має намір утримувати в СІЗО до 24 липня, а поранених Андрія Ейдера, Андрія Артеменка та Василя Сороку – до 26 липня.

Раніше суд продовжив арешт вісьмом військовополоненим українцям, а саме Роману Моряку, Андрію Оприску, Євгену Семидоцькому, Сергію Цибізову, Володимиру Терещенку, Богдану Головашу, Сергію Попову, Андрію Шевченку, Денису Гриценку, В'ячеславу Зінченку, Михайлу Власюку та Андрію Драчу, Віктору Беспальченку, Владиславу Костішину, Володимиру Варимезу та Сергію Чулибі.

Як відомо, 25 листопада 2018 року російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Усі військові, яких зараз тримають у СІЗО Москви, вимагають вважати себе військовополоненими і ставитися до них згідно з нормами Женевської конвенції.

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, підкресливши, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включаючи держави "Великої сімки".

16 квітня стало відомо, що Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення моряків, яких Росія захопила в полон. Україна сподівається, що за лічені тижні Трибунал зобов'яже РФ звільнити військовополонених та кораблі.

Жодних міжнародно-правових підстав для кримінального переслідування моряків російська сторона не має. Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".