Московський суд продовжив арешт усім військовополоненим українським морякам

16 сiчня 10:04

Українців триматимуть під вартою до 24 квітня, поранених - на два дні довше.

 

Лефортовський суд Москви у середу, 16 січня, продовжив арешт ще чотирьом військовополоненим українським морякам, захопленим російськими спецпризначенцями під час атаки на корабельну групу ВМС України у Керченській протоці. Напередодні російський суд не встиг розглянути продовження арешту чотирьом українцям, тож засідання перенесли на 16 січня.

Віктор Безпальченко, Володимир Варимез, Владислав Костишин і Володимир Лісовий залишаться у СІЗО до 24 квітня, повідомляє "Громадське". Поранені Олег Мельничук, Андрій Артеменко, Андрій Ейдер і Василь Сорока - до 26 квітня.

"Сьогодні таки закінчилася епопея з продовженням строку тримання під вартою українським морякам. Близько години тому суддя Рябцев залишив у СІЗО до 24 квітня Безпальченка Віктора, Варимеза Володимира, Костишина Владислава, Лісового Володимира" - повідомили спостерігачі "Об'єднаної групи громадського спостереження за дотриманням конституційних свобод Росії" на своїй сторінці в Twitter.

Адвокати моряків клопотали про передачу справ до військового суду, оскільки їхні підзахисні є військовополоненими, однак суддя відхилила клопотання.

Натомість слідчі ФСБ Росії клопотали про продовження арешту українців і наголошували на нібито "ризику переховування підозрюваних від слідства". За словами адвокатів українців, російські слідчі не обґрунтували відповідний ризик конкретними фактами.

Моряки повністю підтримали своїх адвокатів і відмовилися відповідати на будь-які запитання судді, окрім імені та звання, посилаючись на Женевську конвенцію.

Попередньо суд задовольнив клопотання слідчого ФСБ про проведення засідання в закритому режимі попри те, що в справі немає жодних секретних документів, на чому наголосили захисники військовополонених моряків.

Зазначимо, напередодні Лефортовський суд Москви продовжив арешт до квітня 2019 року 16 українським військовополоненим морякам. Адвокати українців оскаржуватимуть продовження арешту своїм підзахисним в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

Нагадаємо, 25 листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі на два місяця заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Згодом українських моряків вивезли до Москви, наразі більшість з них тримають у СІЗО "Лефортове". Поранених українських полонених перевезли до лікарні "Матроської тиші".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".