Морякам не дозволяють побачення з рідними, поки вони не дадуть потрібні свідчення – Полозов

12 лютого 19:18

Українцям також не дають дозволів на телефонні дзвінки, повідомив адвокат.

 

Військовополоненим українським морякам не дозволяють побачення з родичами та телефонні дзвінки, поки вони не дадуть потрібні слідству свідчення. Як розповів в ефірі ObozTV адвокат моряків Микола Полозов, це свого роду форма тиску на утримуваних у російському СІЗО громадян України.

"Ніяких побачень з рідними слідство не дозволяє, так само як і не дозволяє телефонні дзвінки. Питання ставиться руба – якщо визнаєте себе винними, якщо даєте потрібні слідству свідчення, то вам дадуть побачення з рідними. Якщо ви стоїте на своїй позиції, що ви військовополонені – сидите без побачень", – сказав адвокат.

Він також зазначив, що слідство досі не дало відповіді на клопотання захисту щодо переведення поранених моряків на госпіталізацію до України або нейтральної країни, або про переведення до місцевої цивільної клініки. Полозов додав, що у інших військовополонених загострилися деякі хронічні захворювання.

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил ЗСУ, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".