Міжнародний трибунал ООН отримав запит України щодо військовополонених моряків

17 квiтня 21:26

Дату засідання Міжнародного трибуналу з морського права буде оголошено найближчими днями.

 

Міжнародний трибунал ООН з морського права підтвердив отримання запиту України щодо застосування тимчасових заходів з метою звільнення військовополонених моряків, які незаконно утримують в СІЗО Москви.

"16 квітня 2019 року Україна подала запит до Трибуналу про призначення тимчасових заходів відповідно до пункту 5 статті 290 Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права в суперечці між Україною і Російської Федерації про" недоторканності трьох українських військових кораблів і двадцяти чотирьох військовослужбовців на борту ", - повідомили в прес-службі Трибуналу в середу, 17 квітня.

У Трибуналі уточнили, що слухання по запитам держав зазвичай проводяться через два-три тижні після їх подачі. Дату їх початку пообіцяли оголосити в найближчі дні.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Усі 24 українські військові, яких незаконно тримають у СІЗО Москви, вимагають вважати себе військовополоненими і ставитися до них згідно з нормами Женевської конвенції.

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, підкресливши, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включаючи держави "Великої сімки", а також офіс верховного комісара ООН з прав людини.

16 квітня стало відомо, що Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права. Україна розраховує, що протягом декількох тижнів Трибунал зобов'яже РФ звільнити військовополонених і повернути захоплені кораблі.

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".