Міжнародний суд ООН оприлюднив український меморандум у справі проти Росії

04 червня 14:24

В меморандумі задокументовано порушення РФ кількох міжнародних конвенцій.

 

Міжнародний суд ООН опублікував український меморандум, в якому документально підтверджені порушення Російської Федерацією Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

В документі, який опублікували на сайті суду, 69 сторінок. Також меморандум має більше тисячі додатків. Щоправда зараз вони не доступні для перегляду. Саме в додатках викладено доводи України у відповідні справі проти Росії.

"Український меморандум, який був доставлений сюди рік тому, і мої колеги з посольства допомагали розвантажувати ці всі тони матеріалів, які суд має розглядати. Суд сказав, що цей меморандум буде доступний сьогодні на сайті. Не будуть доступні тільки додатки, в яких викладені докази по суті справи", - розповіла раніше голова української делегації в Міжнародному суді ООН Олена Зеркаль.

Вона додала, що за підсумками поточного тижня суд визначить, чи є в нього юрисдикція "по всім заявленим нами порушенням, а потім прийме рішення. Рішення до кінця року ми очікуємо по юрисдикції".

Зазначимо, 3-7 червня в Міжнародному суді ООН в Гаазі відбуваються слухання щодо попередніх заперечень РФ про відсутність в судової установи юрисдикції щодо розгляду справи "Україна проти Росії", яка стосується підтримки РФ тероризму в Донбасі та дискримінаційних дії в анексованому Криму.

Напередодні в суді виступала російська сторона. За словами Зеркаль, представники держави-агресора намагаються маніпулювати судом та заплутувати справу. Сьогодні ж на слуханнях виступали представники України.

Нагадаємо, 6 березня 2017 hjre Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав розгляд позову України, що вимагає притягнути до відповідальності Росію "за підтримку терористів" на сході України та за дискримінаційні дії в Криму.

Україна звинувачує Росію в порушенні двох конвенцій ООН, учасниками яких є обидві країни - міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму у зв'язку з підтримкою терористів e Донбасі, та міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації у зв'язку з порушенням прав та переслідування кримських татар та українців на півострові.

19 квітня Міжнародний суд ООН в Гаазі відмовив у тимчасових заходи проти Росії за позовом України щодо фінансування тероризму в Донбасі і порушення прав людини в анексованому Криму. Зокрема, суд вирішив, що відповідно до Конвенції по боротьбі з фінансуванням тероризму, підстав для цього немає.

В той же час, Суд погодився введення тимчасових заходів у питанні дискримінації національних меншин у Криму.

Детальніше про важливість рішення Міжнародного суду ООН читайте в статті Володимира Кравченка "Україна vs Росія: перший раунд - розвідка боєм" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".