Митрополит Епіфаній розповів про засади стратегії взаємовідносин з РПЦ

04 сiчня 10:49

За його словами, всі повинні вибирати свій релігійний центр добровільно.

 

Митрополит київський і предстоятель Православної церкви в Україні Епіфаній розповів про те, як будуть будуватися взаємини між ПЦУ з парафіями Московського патріархату. Про засади стратегії взаємин він повідомив в інтерв'ю Deutsche Welle.

"Моя чітка позиція, яка була висловлена відразу після об'єднавчого собору, про те, що двері нашої церкви відкриті для всіх православних України. Ми запрошуємо всіх представників, які зараз знаходяться в лоні Російської православної церкви, щоб вони приєдналися до незалежної ПЦУ. Якщо говорити про певну стратегію, то вона повинна будуватися на євангельських засадах любові, миру, злагоди, братської взаємоповаги", - зазначив митрополит Епіфаній.

Відповідаючи на питання, як буде виглядати співпраця РПЦ на практиці, митрополит Епіфаній сказав: "Ми розуміємо, що в Україні буде надалі існувати Російська православна церква, і буде багато охочих залишатися там, але ми проти цього нічого не маємо".

Він уточнив, що всі повинні вибирати свій релігійний центр добровільно.

"Архієрей з єпархією або священик з громадськістю повинні визначитися. Якщо вони на загальних зборах вирішують, що хочуть добровільно приєднатися до ПЦУ, відповідно звертаються до нас, і ми приймаємо їх вже в нашу структуру єдиної ПЦУ", - додав митрополит Епіфаній.

Нагадаємо, 15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви. Також президент Петро Порошенко привітав українців зі створенням в Україні Автокефальної Помісної Православної Церкви. 6 січня Україна отримає від Вселенського патріарха Томос про створення об'єднаної церкви в Україні.

Раніше, 13 листопада, УПЦ МП ухвалила постанову про відмову підтримати автокефалію та припинення євхаристичного спілкування з Константинополем.

Детальніше про майбутнє православного устрою в Україні читайте у статті Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".