Митрополит Епіфаній прогнозує, що ПЦУ за рік визнає більшість православних церков

31 сiчня 16:29

"Треба вести переговори. Це складний процес", - сказав предстоятель ПЦУ.

 

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній прогнозує, що Православну Церкву України (ПЦУ) за рік визнає більшість православних церков, але загалом процес буде тривалим. Про це глава ПЦУ розповів в інтерв'ю журналістці Соні Кошкіній.

За словами Епіфанія, всі помісні православні церкви одразу не визнають ПЦУ, представники кількох церков будуть коливатися, дивитися на внутрішню і зовнішню ситуацію у православному світі. Митрополит зазначив, що 10 церков на стороні України, у групі ризику знаходяться – Руська, Антіохійська, Сербська, є відповідні заяви від Польської церкви.

"Треба вести переговори. Це процес складний, треба вести діалог, зустрічатися, пояснювати, повинен бути людський контакт. Ми будемо рухатися в цьому напрямку поступово, і я вірю, що процес піде. Церква за церквою", - зазначив предстоятель ПЦУ.

Відповідний фрагмент інтерв'ю з 48:30 хвилини.

6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Церемонія передачі посоху й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

Докладніше про перспективи помісної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Визнай самого себе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".