Місія ОБСЄ отримала доступ до деяких пунктів пропуску на українсько-російському кордоні

05 листопада 13:56

ОБСЄ також планує створити нову базу спостереження в Донецькій області.

 

Місія ОБСЄ отримала доступ до деяких пунктів пропуску на російсько-українському кордоні в Луганській області, про це повідомив заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Олександр Хуг на брифінгу в Києві в четвер.

За його словами, спостерігачам також вдалося відвідати Горлівку та Дебальцеве. "Також ми отримали доступ до деяких пунктів переходу на кордоні між Україною і Росією, контрольованих "ЛНР". Доступ був при супроводі "ЛНР", але все одно - це крок уперед", - сказав Хуг.

Він також додав, що ОБСЄ планує створити нову базу спостереження в Донецькій області, але бойовики "ДНР" повинні надати членам місії гарантії безпеки.

Читайте також: Бойовики "ЛНР" відмовилися пропустити місію ОБСЄ до російського кордону

З 2-го жовтня в зоні антитерористичної операції незаконні збройні формування в цілому дотримуються режиму припинення вогню. Тридобова тиша дозволила почати двосторонній процес відведення техніки і озброєння калібром менше ста міліметрів від лінії розмежування. Процес відведення озброєнь в зоні АТО займе 41 день.

Незважаючи на оголошене перемир'я і відведення озброєнь від лінії розмежування, бойовики так званих "ДНР" і "ЛНР" періодично здійснюють збройні провокації.

У теж час в ОБСЄ заявили про порушення бойовиками Мінських угод. На територіях, підконтрольних так званим "ЛНР" і "ДНР", була зафіксована нова бронетехніка.

4 листопада в зоні проведення АТО в Донбасі противник чинив обстріл з великокаліберних кулеметів у бік українських сил в Мар'їнці, а з гранатометів - Опитному, вночі, як повідомляв штаб, пройшла спокійно, а за день до цього бойовики обстріляли позиції сил АТО в районі Пісок та Авдіївки. У зв'язку з такою ситуацією керівництво США заявило, що стурбоване активізацією військової активності в Донбасі з боку проросійських бойовиків. У зв'язку з цим офіційний Вашингтон звернувся до Москви із закликом припинити насильство і дотримуватися "мінські угоди".