Міноборони викинуло з тендеру на харчування дешевші фірми через сертифікати ISO

14 сiчня 10:30

До цього міністерство тривалий час не вимагало цього сертифікату.

 

Міністерство оборони України наприкінці року за результатами тендерів уклало угоди щодо закупівлі харчування для військових кількох областей на загальну суму 2,70 млрд грн. За даними системи ProZorro, спершу за підсумками аукціонів з формальною економією в 0,3% підписали договори на 3,07 млрд грн., однак у той же день загальна вартість усіх контрактів була знижена додатковими угодами до 2,70 млрд грн. через зменшення обсягу замовлення.

ТОВ "Військсервіс-Волонтер" замовили поставку харчів та послуги з організації харчування на 1,78 млрд грн., а ТОВ "Преміум Фінанс Груп" – на 915,20 млн грн. Комплекти продуктів коштують по 84,42-85,08 грн. Це дорожче від жовтневих контрактів Міноборони: на 7-8% – із ТОВ "Військторг" і на 14-15% – із ТОВ "Укрпродакорд ОР".

Водночас як зазначають "Наші гроші", у переможців було по три-шість конкурентів із нижчими до чверті цінами, проте їхні пропозиції відхилили. Причиною стало неподання низки документів.

На тендерах щодо послуг харчування Міноборони вимагало від учасників надання сертифікатів на систему управління якістю за ДСТУ ISO 9001:2015. Останніми роками армія купувала лише безпосередньо харчі, а від учасників вимагалось подання інших сертифікатів, а саме на систему управління безпечністю харчових продуктів за ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005, IDT), а не систему управління якістю. У свою чергу цього разу Міноборони розмістило тендерну документацію 23 листопада, а учасники повинні були надати свої пропозиції до 3 грудня, тобто за десять днів мали отримати сертифікати, якщо вони не отримали їх раніше. При цьому переможці Міноборони, отримавши сертифікати за півроку до оголошення торгів.

До прикладу "Понтем.УА" не надав необхідний сертифікат у пропозиції відразу, тому 11 грудня тендерний комітет надав йому добу на виправлення недоліків, тобто сертифікат потрібно було завантажити у "Прозорро" 12 грудня. Однак "Понтем" отримав необхідний сертифікат лише 13 грудня, тобто вже після закінчення встановленого законом терміну. А відтак фірма з дешевшою на 8% пропозицією була відхилена військовими.

Один із переможців тендеру, створений у 2016 році столичний "Військсервіс-Волонтер" належить киянину Сергію Вітру. Із 2017 року вона отримала підрядів на 1,95 млрд грн., переважно в силовиків.

Інша фірма-переможеці "Преміум Фінанс Груп" належить Валентині Кучер, відомій як головний бухгалтер згаданого "Укрпродакорд ОР". Директором із 9 січня є Микола Васильович Дешпетко – раніше особа з такими ПІБ була офіцером Національної гвардії України. Загалом із 2016 року фірма отримала підрядів переважно в силовиків на 1,03 млрд грн.

Нині "Укрпродакорд ОР" записано на директорку Ларису Швець, а раніше засновником була Тетяна Глиняна, теща колишнього депутата Білоцерківської райради (від Партії регіонів, потім – позафракційний) Руслана Березюка, яка теж фігурувала в скандалах щодо забезпечення харчами армії.

Детальніше про повернення старих схем харчування в армії читайте в матеріалі Сергія Смирнова "Ананаси не тієї системи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".