Мінкульт оприлюднив результати інвентаризації в Києво-Печерській лаврі

10 сiчня 21:47

Інвентаризація виявила зникнення 10 предметів.

 

Комісія Міністерства культури в ході проведення інвентаризації майна Києво-Печерської лаври виявила зникнення 10 предметів. Про це заявила керівник прес-служби Мінкульту Юлія Даценко.

За її словами, з 1988 по 2000 рік Києво-Печерський історико-культурний заповідник передав у Свято-Успенську Києво-Печерську лавру чоловічого монастиря УПЦ МП 829 предметів. Перевірка встановила точне місцезнаходження 815 предметів, 14 предметів не виявлено. Пізніше представники монастиря надали на огляд чотири предмети з числа тих, які не були виявлені.

"Станом на сьогодні залишаються відсутніми 10 предметів, місцезнаходження яких не встановлено. Про це проінформовані правоохоронні органи", – сказала Даценко.

Раніше міністр культури України Євген Нищук заявив про зникнення ікон з Києво-Печерської лаври.

Як повідомлялося, спеціальна комісія Міністерства культури України здійснює перевірку святинь, які були передані 30 років тому Києво-Печерській лаврі. Метою комісії є перевірка наявних церковних коштовностей і святинь, які були передані Києво-Печерській лаврі починаючи з 1988 року - з моменту відкриття монастиря. Робота комісії проходить під наглядом ченців, наглядачів печер і членів Духовного собору обителі.

Об'єкти Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника належать державі Україна, але перебувають у 50-річній оренді у Української православної церкви (Московського патріархату).

Раніше СБУ провела обшуки за місцем проживання намісника Києво-Печерської лаври митрополита УПЦ МП Павла. Обшуки проводять в рамках розслідування справи про розпалювання міжконфесійної ворожнечі.