Мінцифри запускає додаток для контролю за дотриманням карантину або самоізоляції

26 березня 14:19

Контроль буде обов'язковим тільки для хворих на Covid-2019.

 

Міністерство цифровий трансформації України наступного тижня в зв'язку з епідемією коронавірусу планує запустити мобільний додаток для контролю за дотриманням карантину або самоізоляції, який перевірятиме громадян за допомогою фіксації геолокаціі і FaceID у випадковий період часу, написав віце-прем'єр міністр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в своєму Telegram-каналі.

"Одразу заспокою – жодного "великого брату" чи стеження за громадянами. Обов'язковий контроль для хворих та добровільний для самоізольованих через зняття у випадковий період часу геолокації та FaceID. Інакше епідемію не зупинити", - написав він.

Також додаток дозволить замовляти хворим продукти і ліки онлайн, повідомляти про стан здоров'я.

Зміни також планують ввести в додаток "Дія".

"Наступним кроком стане запровадження у Дії можливості моніторингу можливого контакту з хворим. Ідея полягає у застосування широкої мережі qr-кодів в магазинах, таксі тощо. Якщо людина починає добровільно сканувати коди, то ми зможемо її попереджати про можливий контакт з хворим. Знову, ніякого гео-таргетингу (стеження) тощо", - додав Федоров.

Міністр також анонсував створення онлайн-платформи безкоштовних послуг для бізнесу. "Сьогодні більшість соціально відповідального бізнесу пропонують багато безкоштовних послуг для громадян на період карантину. Ми плануємо зібрати всі послуги на одній платформі", - пояснив він.

Cтаном на 10 ранку 26 березня в Україні офіційно підтверджені 156 випадків захворювання Covid-19. Один хворий українець вже вилікувався, п'ять летальних випадків. Кабінет міністрів оголосив про введення в країні надзвичайної ситуації терміном на 30 днів. Карантин в Україні продовжено до 24 квітня. В країні призупинили освітній процес, закрили заклади, заборонили пасажирські перевезення на міжрегіональному, міжміському, внутрішньому рівнях. Працювати під час карантину можуть лише ряд підприємств, напрямок діяльності яких затверджено Кабміном. На думку прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, підстав для введення надзвичайного стану (про відмінності надзвичайного стану та ситуації читайте в матеріалі ZN.UA) на всій території України на сьогодні немає. Разом з тим голова МВС Арсен Аваков висловився щодо комендантської години, яку пропонувало ввести керівництво поліції Києва, назвавши таку міру несвоєчасною, але можливо необхідною в майбутньому.