Мін'юст планує розширити перелік видів покарань

22 сiчня 21:06

Нові заходи спрямовані на гуманізацію кримінального законодавства.

 

Міністерство юстиції України анонсувало перезавантаження пенітенціарної системи пробації, ресоціалізації засуджених, а також створення механізмів захисту потерпілих від протиправних посягань. Про це заявив заступник міністра юстиції України Олександр Банчук, повідомили в прес-службі уряду.

За його словами, разом з міжнародними партнерами міністерство активно працює над розширенням переліку видів покарань, альтернативних позбавленню волі.

"Мова йде про такі види покарань, як пробаційний нагляд, збільшення підстав для умовно-дострокового звільнення, поширення пробації осіб, звільнених умовно-достроково, та інші заходи, які повинні бути спрямовані на гуманізацію кримінального законодавства. Зараз ми розробляємо відповідний законопроект разом з нашими колегами з пробації та Департаменту правосуддя", - повідомив Банчук.

У свою чергу заступник міністра Віталій Василик додав, що наступна мета стосується поліпшення умов тримання під вартою засуджених.

"Реалізація поставлених цілей і завдань неможлива без людей, які працюють в цій системі, їх роль є визначальною", - підкреслив Василик.

Він зазначив, що необхідно провести повну інвентаризацію всіх установ і обліку всіх засуджених, які там знаходяться, а також нагальність будівництва, ремонту та реконструкції об'єктів установ. Останнє завдання має бути виконане завдяки перерозподілу та економії внутрішніх ресурсів.

"Ми повинні привести умови тримання осіб під вартою у відповідність зі стандартами ООН і Ради Європи. Без цього неможливо рухатися далі і бути впевненим, що цей план не залишиться лише декларацією", - додав чиновник.

Читайте також: У Мін'юсті створять електронну базу ув'язнених

Раніше повідомлялося про те, що анонсовані не так давно міністром юстиції Денисом Малюською приватні СІЗО запрацюють в Україні з наступного року, а ось приватних в'язниць не буде.

Детальніше про стан української пенітенціарної системи, її основні проблеми, а також шляхи вирішення цих проблем та можливих реформ читайте в матеріалі Сергія Колесника та Євгена Єніна "Сім кіл пекла пенітенціарної системи" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".