Михайло Бродський: "Досить думати про підприємців. Подумайте про людей, про бідних і роботяг"

21 жовтня 13:00

"Реальною боротьби з бідністю в нашій державі в найближчі п'ять років не буде"

 

Михайло Бродський майже всі тридцять років незалежності України перебував усередині драматичної історії перетворення колись багатої житниці, яка відокремилася від Союзу, на бідну корумповану країну. Його політичний і бізнесовий бекграунд дозволяє йому не тільки констатувати історичні факти, а й робити актуальні висновки в своєму інтерв'ю DT.ua

"Останні кроки влади свідчать, що реальної боротьби з бідністю в нашій державі в найближчі п'ять років не буде, - заявляє Бродський. - Нинішній указ президента, яким він доручив урядові впровадити дворічний мораторій на перевірку ФОПів стосовно використання касових апаратів, - це, взагалі-то, не про те, про що ми з вами говорили дві години. Це про утримання рейтингів і піар, а не про реальну економіку й розвиток. На жаль.

"Єдинщик" - це про спрощений документообіг, а не про засіб для грабування своєї країни, недоплачування податків, неоформлення людей на роботу…. В Ізраїлі спробуй не оформити людину на роботу - тебе довічно позбавлять права бути підприємцем. Нормально? Так. Пам'ятаєте податковий Майдан у 2010 році? - запитує екс глава Держкомпідприємництва в 2010-14 рр. - Я був керівником робочої групи. Він був особисто проти мене. Я хотів, аби хоч щось людям почали платити. Ну не можна торгувати золотом, "ювеліркою" на єдиній системі оподаткування".

"Наша держава не в змозі примусити підприємця дати людині іншу зарплату, - констатує Михайло Бродський. - Хоча вона зобов'язана це зробити. Це питання до прем'єра. Годі думати про підприємців. Подумайте про людей. Подумайте про бідних, хворих, роботяг, пенсіонерів… А підприємець? Не можеш утримувати робітників - не наймай. Іди працюй сам, як в Італії. Сам мий посуд, сам стрижи, сам прибирай. Хочеш, щоб це робили за тебе, - плати їм гідну зарплатню. Щоб людям вистачало на своїх дітей. Тобі ж вистачає. Люди - не твої раби, вони - твої співробітники. Це, взагалі, нове європейське розуміння справедливості".

Відносно реальної підтримки підприємців, на думку Михайла Бродського, уряд поки що нічого корисного, крім зниження відсоткової ставки для підприємницьких кредитів, не запропонував: "Тільки чому через рік? - задається питанням бізнесмен. - І чому цього, взагалі, може не відбутися ніколи? Бо вся еліта тримає гроші в банках на депозитах під великі відсотки. А знаєте, який депозит в Ізраїлі або в Італії? Нуль. У Польщі - один відсоток. Зате іпотека - два. Купуй собі житло. Тобто інструментів удосталь. Три місяці - і все запрацювало. Але вони привели молодь, яка рік розбиратиметься. І не факт, що вони розберуться".

"Усе взаємозалежне. Крадійство на митниці, наприклад, призводить до того, що в нас проблеми в легкій промисловості. Її взагалі немає. Ніхто над цим не працює, тому немає правильних законів. Усе віддане на відкуп 6–8 сім'ям, часом навіть іноземним. Включно з Іраном, Афганістаном. І вони возять сюди секонд-хенд, взуття, одяг… на кілограми. Меблі на куби. Продукти харчування - "бусиками". Ніхто нічого не рахує й не платить податків. Усе це знищує наш бізнес. Ми не в змозі створити робочі місця, тому що це все до нас привозять. Без накладної, оформляється через "єдинщика" і продається. А люди не мають роботи й не мають зарплати. Я до одного свого часу достукався, до Гройсмана, що треба підвищувати мінімальну зарплату", - завершив Михайло Бродський.

Детальніше читайте в матеріалі Інни Ведерникової "Михайло Бродський. Бідні люди" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Повну відеоверсію інтерв'ю із Михайлом Бродським дивіться тут