Ми знали про збиття літака ще до заяв інших країн – секретар РНБО

11 сiчня 16:51

Україна мала докази ракетного удару ще до того, як таку інформацію оприлюднили західні партнери, заявляє Данілов.

 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив про те, що Україна мала докази ракетного удару по літаку авіакомпанії "МАУ" ще до офіційної заяви Ірану, а також інших країн. Про це він сказав у коментарі ВВС Україна.

"Ще до того, як Іран змінив свою позицію, ми знали цю інформацію. Ми знали цю інформацію ще до того, як її почали оприлюднювати наші поважні партнери з інших країн", - стверджує він.

За його словами, до Києва надходила інформація від українських експертів з Тегерана: "Фахівці знайшли докази того, що це була ракета. З великою імовірністю ми знаємо назву цієї ракети, знаємо, коли її купила іранська влада і знаємо, в кого її купили".

Данілов вважає, що наявність у Києва цих доказів, а також публічні заяви про те, що серед основних версій є збиття ракетою, вплинули на Іран.

"Ми розуміємо, чому Іран змінив позицію: вони не розраховували, як діятимуть наші фахівці. Це було наше завдання перед нашими громадянами, перед всім світом, адже коли кажуть, що Україна винна в тих подіях, - нам це не до вподоби", - сказав секретар РНБО.

За його словами, українські фахівці після прибуття на місце катастрофи, оперативно передавали інформацію в Київ, ці ж спеціалісти мали досвід роботи після катастрофи літака рейсу MH17.

"Через дуже короткий проміжок часу, поєднавши всі інформаційні потоки, ми зрозуміли, що відбулося. Ми не могли це зробити одразу публічно, нам треба було ще попрацювати. Іран – це дуже складна країна і ми дуже хвилювалися, щоб вони не відправили наших фахівців у зворотний бік", - пояснив він.

Раніше Офісом президента було опубліковано фото уламків збитого літака, на яких можна побачити отримані авіалайнером пошкодження.

Сьогодні Іран заявив, що він помилково збив український лайнер. Ще в п'ятницю Іран заперечував, що випустив ракету по літаку, і звинувачував західні уряди у "психологічній війні". Президент країни Хассан Роухані висловив жаль з приводу трагічної події.

Уранці 8 січня в Ірані розбився літак "Міжнародних авіаліній України", який летів з Тегерана до Києва. В авіакатастрофі загинуло 11 громадян України – двоє пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу. Крім українців на борту літака перебували громадяни Ірану, Канади, Німеччини, Великої Британії, Швеції та Афганістану: всього 176 людей.

В Ірані причиною авіакатастрофи пасажирського лайнера називали загоряння двигуна. Однак, за даними Пентагону, іранці помилково збили український літак. Цієї ж версії дотримувалися Дональд Трамп. Її достовірність підтвердив канадський прем'єр Джастін Трюдо, прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон і генсек НАТО Єнс Столтенберг.

При цьому у РНБО розглядали сім версій причин падіння літака, серед яких: атака ППО Ірану, вибух на борту внаслідок теракту, зіткнення з безпілотником і технічна несправність літака.

У "МАУ" повідомили, що літак Boeing 737-800 NG, який розбився в Тегерані, пройшов останнє планове технічне обслуговування 6 січня 2020 року.

Україна направила до Тегерану групу фахівців для участі у розслідуванні спільно з іранською стороною.

Про страту іранського генерала, катастрофу українського "Боїнга" та наслідки для України читайте в матеріалі Сергія Немирича "Жвавий жах 2020".