Менш ніж за рік до ПЦУ приєдналися 7 тисяч парафій і 77 монастирів

11 жовтня 10:46

Предстоятель ПЦУ назвав церкву відкиритою та сучасною.

 

Менш ніж за рік з набуття Православною церквою України синодального патріаршого Томосу про автокефалію в неї увійшли 7 тисяч парафій, 77 монастирів і 47 єпархій, повідомив предстоятель Церкви митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

"Коротко про те, чим ми є, в цифрах станом на жовтень 2019г: 7000 парафій, 77 монастирів, 47 єпархій - це Православна Церква Україна сьогодні! З 58 архієреїв, які несуть служіння у ПЦУ, - 46 правлячих, 8 вікарних, 4 титулярних. Також 3 архієрея знаходяться на спокої", - написав митрополит Епіфаній у Facebook вранці.

Він зазначив, що ПЦУ - відкрита і сучасна Церква, що об'єднує всю Україну: із заходу на схід, з півдня на північ.

"Великим Божим даром є те, що ми можемо спільно розділити радість урочистостей і вагомих роковин українського православ'я, а також створювати нові сторінки історії вже незалежної помісної церковної родини разом!", - підсумував єрарх.

Нагадаємо, що 6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Церемонія передачі посоху й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

Про проблеми створення ПЦУ читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Визнай самого себе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".