Майже 600 університетів не надають якісну освіту — депутат

25 вересня 11:22

Ресурси на вищу освіту розпорошуються між сотнями неспроможних університетів і сотнями тисяч здобувачів вищої освіти.

 

Кілька десятків великих університетів мають достатньо студентів і, відповідно, ресурсів, щоб підтримувати освітню і наукову діяльність бодай на прийнятному рівні, а решта з понад 600 закладів вищої освіти, за деякими винятками, замалі, аби надавати якісну освіту чи продукувати дослідження.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Інна Совсун, народний депутат України. За її словами, через це ресурси на вищу освіту розпорошуються між сотнями неспроможних університетів і сотнями тисяч здобувачів вищої освіти.

"Попри те що українська держава виділяє на освіту частку ВВП, яка сумірна з показниками розвинених країн (понад 6%), цих ресурсів не вистачає на мережу, розраховану на іншу кількість населення (а отже - й платників податків), - зазначає депутат. - Водночас нездатність до стратегічного планування на державному рівні унеможливлює врегулювання питання мережі закладів освіти. Як наслідок - ситуація залишається більш-менш стабільною, проте без шансів на розвиток".

Детальніше про реформування університетів читайте в статті Інни Совсун "Формула успіху: новий підхід до фінансування університетів?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".