"Марне очікування": у аеропортах Європи проходить акція на підтримку українських політв'язнів Кремля

26 листопада 15:46

Акція охопила найбільша аеропорти Гельсінкі, Варшави, Праги та Бухаресту. В Україні до неї долучились Одеса, Львів і Київ.

 

У неділю, 26 листопада, в аеропортах Європи стартувала акція "Марне очікування". Її учасники вийшли на підтримку українських політв'язнів, які утримуються в Росії.

Проект чеських правозахисників цього року присвячено лише українцям-заручникам Кремля. Акція приурочена до дня народження Олександра Кольченка.

"Проект чеських правозахисників "Марне очікування" цього разу буде присвячений виключно українським політичним в'язням, які перебувають в російських тюрмах, в тому числі українцям та кримським татарам, захопленим окупантами в заручники в Криму та Донбасі. Акція пройде 26 листопада, у день народження Олександра Кольченка, в празькому аеропорту ім. Вацлава Гавела. Її учасники протягом усього дня зустрічатимуть пасажирів, насамперед тих, які прилітатимуть рейсами з Росії (але не тільки), з табличками, на яких будуть написані імена українських в'язнів Кремля. Адже вони могли б прилетіти як до Праги, так і до інших світових столиць, але не можуть цього зробити, бо їх тримають в заручниках у Росії. Тому це - марне очікування", - написав на своїй сторінці в Facebook посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Він також додав, що організатори акції планують надати їй міжнародного масштабу, та закликав усіх українців і мешканців інших країн світу долучитись до неї.

До акції вже долучились мешканці столиці Румунії Бухаресту.

""Марне очікування": в аеропорту м. Бухарест. За гратами в РФ перебувають близько 60 громадян України, які переслідуються за політичними мотивами. Ми їх будемо чекати стільки, скільки потрібно", - йдеться у повідомленні посольства України в Румунії, опублікованому на офіційній сторінці дипвідомства у Facebook.

Акція "Марне очікування" охопила також Чехію, Фінляндію і Польщу: в аеропортах Праги, Гельсінкі та Варшави зібрались активісти та правозахисники, повідомив посол України у Фінляндії Андрій Олефіра.

До акції "Марне очікування" долучилась також спікер Міністерства внутрішніх справ України Мар'яна Беца.

"Ми дочекаємось Сашка Кольченка. Ми дочекаємось всіх наших хлопців-політв'язнів", - написала вона на своїй сторінці у Twitter.

Ми дочекаємось Сашка Кольченка. Ми дочекаємось всіх наших хлопців-політв'язнів #марнеочікування #CrimeaIsBleeding pic.twitter.com/7vhfiFrvvg

- Mariana Betsa (@Mariana_Betsa) 26 листопада 2017 р.

Чекали на політв'язнів і в Одесі, Києві та Львові - місцеві жителі підтримали акцію "Марне очікування".

"В аеропорту Київ оголошують: пасажир Олександр Кольченко, підійдіть до інформаційної стійки! Боремося і чекаємо на повернення кожного українського політичного в'язня!", - написав політичний директор МЗС України Олексій Макєєв на своїй сторінці у Twitter.

Українського режисера Олега Сенцова і активіста Кольченко затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс обвинувальний вирок відносно Сенцова. За сукупністю злочинів режисер засуджений до 20 років колонії суворого режиму.