Мангер двічі відмовився надавати свідчення слідчому СБУ

20 лютого 17:49

До цього він постійно заявляв про готовність співпрацювати із слідством.

 

Попри заяви підозрюваного в організації вбивства активістки Катерини Гендзюк голови Херсонської облради Владислава Мангера під час судового засідання в готовності надати свідчення слідству з приводу пред'явленої йому підозри, а також висунутої ним версії про нібито причетність до цього злочину співробітника СБ України Данила Доценка та пройти експертне дослідження з використанням комп'ютерного поліграфа, він вже двічі відмовився від цих слідчих дій, повідомили в Службі безпеки України.

"15 лютого під час проведення допиту як підозрюваного Мангера, останній жодних показань не надавав, скориставшись положеннями ст. 63 Конституції України. Більше того, 20 лютого на пропозицію слідчого дати показання з приводу підозри Мангеру, посилаючись на надумані, на думку органу досудового розслідування, приводи, повторно відмовився їх давати", - повідомили в СБУ.

У відомстві заявили, що така позиція Мангера суперечить зробленим його заявам під час судового розгляду і свідчить про небажання підозрюваного сприяти встановленню істини у та свідоме ухилення від участі у експертному дослідженні із використанням комп'ютерного поліграфа.

"Орган досудового розслідування закликає сторону захисту не робити голослівних заяв з приводу предмета доказування, необґрунтовано звинувачуючи при цьому у вчиненні особливо тяжкого злочину співробітника СБ України, а, дотримуючись своїх процесуальних обов'язків, сприяти реалізації завдань кримінального провадження, визначених ст. 2 КПК України", - наголосили в СБУ.

11 лютого голові Херсонської облради Владиславу Мангеру вручили повідомлення про подозру в організації вбивства Катерини Гандзюк. За даними слідства, він не лише замовив вбивство, але і частково організував його.

Шевченківський райсуд Києва заарештував голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера до 3 березня з правом внесення застави у розмірі 2 млн 497 тисяч гривень, яку за нього внесли того ж дня.

Мангера від початку називали одним з головних підозрюваних у вбивстві. За словами батька Гандзюк, напад на його дочку замовили голова Херсонської облради і голова місцевого осередку "Батьківщини" Владислав Мангер, а також члени "Блоку Петра Порошенка" - голова ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Рищук.

Радниця мера Херсона Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність та хімічні опіки 39% тіла внаслідок нападу з використанням хімічної речовини.

Детальніше про потенційних замовників вбивства Катерини Гандзюк читайте в матеріалі Сергія Рахманіна "Порука" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".