Львів'янина, який поранив поліцейського ножем у бійці через трафарет "Хто замовив Гандзюк?", відправили до СІЗО

17 серпня 19:56

Суддя не став чекати депутата Парасюка, який висловив готовність взяти 20-річного активіста на поруки.

 

Жителя Львова, який поранив ножем співробітника поліції в ніч на 17 серпня заарештований на 60 діб без права внесення застави. Відповідне рішення було винесено судом у п'ятницю, повідомляє прес-служба обласної поліції.

Другого учасника подій притягнули до адміністративної відповідальності за ст. 185 (злісна непокора законному розпорядженню співробітника правоохоронного органу) і ст. 152 (порушення державних стандартів і правил благоустрою населених пунктів).

Координатор націоналістичної організації С14 Сергій Мазур уточнив, що суд заарештував активіста Маркіяна Вербового. За його словами, підозрюваного висловив готовність взяти на поруки народний депутат Володимир Парасюк, однак суд не надав йому можливості здійснити подання.

"Засідання тривало від сили півгодини. Суддя дуже поспішала і відмовилася чекати приїзду народного депутата Володимира Парасюка, який хотів взяти хлопця на поруки", - написав Мазур на своїй сторінці в Facebook.

Раніше в поліції повідомили про затримання двох хлопців, які наносили на стіну житлового будинку у Львові трафарет з напис "Хто замовив Катю Гандзюк?". За версією поліції, правоохоронці патрулювали нічне місто і, помітивши протиправні дії, вирішили затримати хлопців. Однак ті кинулися врозтіч, а один з них вдарив ножем у груди 33-річного оперативника.

За даним фактом зареєстровано кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).

ч.2 ст.345 © Головне управління Національної поліції у Львівскій області: https://lv.npu.gov.ua/news/diyalnist/zlovmisnika-yakij-zapodiyav-nozhove-poranennya-praczivniku-policziji-zaareshtovano/
ч.2 ст.345 © Головне управління Національної поліції у Львівскій області: https://lv.npu.gov.ua/news/diyalnist/zlovmisnika-yakij-zapodiyav-nozhove-poranennya-praczivniku-policziji-zaareshtovano/
ч.2 ст.345 © Головне управління Національної поліції у Львівскій області: https://lv.npu.gov.ua/news/diyalnist/zlovmisnika-yakij-zapodiyav-nozhove-poranennya-praczivniku-policziji-zaareshtovano/

Голова С14 Євген Карась, у свою чергу, повідомив, що на активістів напала група людей у цивільному, яка приїхала на чотирьох автомобілях, і почала бити хлопців. Один з них, захищаючись, завдав легке поранення нападникові. Нападники відвезли активістів до райвідділу поліції і по дорозі заявили, що є співробітниками кримінальної поліції. Поранений співробітник, за даними С14, має звання капітана.

"Свідки підтвердили - "поліцейські" не кричали "поліція" і не мали жодних ознак поліції ні по формі, ні по автомобілях. Фактично "затримання" поліції нічим не відрізнялося від нападу ОЗУ. Вибігає зграя мужиків і просто гамселить хлопців, які малюють трафарет", - обурився Карась.

Він також повідомив, що в ніч на п'ятницю співробітники поліції відкрили вогонь по активістах, які завдавали аналогічне зображення на асфальт біля одного з райвідділів у Києві.

Як повідомлялося, 31 липня вранці в Херсоні невідомий облив кислотою радника мера Херсона Катерину Гандзюк. Постраждалу з серйозними опіками доставили до реанімації.

Медики діагностували в потерпілої опіки 30% тіла, особливо постраждали обличчя, шия, груди, ліва рука і передпліччя. Експертиза встановила, що Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою.

У Гандзюк – давній конфлікт з керівництвом місцевої поліції. Восени 2017 року вона публічно звинуватила у вимаганні хабара начальника управління захисту економіки ГУ Національної поліції в Херсонській області Артема Антощука.

Спершу напад на Гандзюк з кислотою поліція кваліфікувала як "хуліганство", потім кваліфікацію злочину змінили на "умисні тяжкі тілесні ушкодження, вчинені з метою залякування потерпілого" і "замах на вбивство, вчинений з особливою жорстокістю".