Луценко звинуватив НАБУ у відмові приймати справи Генпрокуратури

22 листопада 12:12

Раніше Генеральна прокуратура втратила право починати розслідування.

 

Генеральна прокуратура не відмовляється передавати справи до Національного антикорупційного бюро, навпаки – НАБУ відмовляється їх приймати, заявив генпрокурор Юрій Луценко на Міжнародній конференції щодо кримінально-процесуального кодексу.

"Проблема – встановлені новим КПК особливості визначення підслідності. Зокрема, між НАБУ і ГПУ та іншими органами. Це поєднання складів злочинів, суб'єктів їх вчинення, розміру шкоди, предмета злочину – це створило умови для постійних спорів про підслідність", - цитує "Українська правда" слова генпрокурора.

За словами Луценка, у нього накопичуються десятки відмов Бюро брати до свого провадження ті чи інші кримінальні правопорушення.

Він також додав, що спочатку вважалося, що підслідністю НАБУ будуть справи, де є і сума збитків, і кваліфікуюча ознака службовця категорії "А".

"Пізніше НАБУ прийняло рішення, що "або ... або" принцип не працює, буде працювати "і .. і", а ще пізніше навіть у випадках, коли є "і... і" вони також відмовляються (брати справу, – ред.)", - сказав генпрокурор.

На думку Луценка, цей момент потрібно врегулювати: "Більше того – очевидно, треба чітко виписати, хто повинен вирішувати спори про підслідність, і який порядок цього рішення".

Нагадаємо, що 20 листопада Генеральна прокуратура втратила право починати розслідування. За перехідними положеннями КПК, частина справ повинна перейти до НАБУ, інша – до Державного бюро розслідувань (ДБР). На минулому тижні народні депутати не включили до порядку денного законопроект, що передбачає продовження функцій для слідства прокуратури до 1 січня 2019 року.

ДБР повинно було почати функціонувати з 20 листопада, але досі не функціонує. У НАБУ ж заявили про те, що просто не зможуть впоратися зі "спадщиною прокуратури".

Тим часом голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін повідомив у своєму блозі на УП про те, що проголосовану правку 176, яку депутати Олена Сотник і Оксана Сироїд подали до Кримінального процесуального кодексу, виключили з фінального тексту закону №6232, який повинен підписати президент.

Ця правка скасовує тимчасове обмеження у два роки на розслідування ГПУ корупційних справ колишніх урядовців, розпочатих до створення НАБУ. Вона чітко визначає, що ГПУ повинна закінчити слідство самостійно, скільки б ще часу це не вимагало. Мета правки - не дати заблокувати роботу НАБУ старими і безнадійними справами Генпрокуратури.