Луценко: у слідства немає доказів причетності чиновників до вбивства Гандзюк, крім Мангера

11 лютого 14:07

За словами Луценка, також немає достатньо доказів для оголошення підозри можливим співучасникам злочину.

 

У слідства на даний момент немає доказів того, що до вбивства активістки Катерини Гандзюк причетний хтось із посадових осіб, крім підозрюваного в замовленні злочину голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера, заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"На цей час жодних доказів причетності інших посадових осіб, ніж ті підозри, які вже були пред'явлені, немає", - повідомив Луценко журналістам.

За його словами, на сьогоднішній день немає жодного факту, який доводив би причетність голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрія Гордєєва до вбивства Гандзюк.

"Як керівник групи прокурорів можу вам заявити, що на сьогоднішній день мені не відомо жодного доказу причетності Гордєєва до злочину у відношенні до Гандзюк, жодного факту, свідчення слідству не надано", - заявив Луценко.

Говорячи про осіб, які можуть бути причетні до злочину генпрокурор додав, що зараз доказів недостатньо для пред'явлення підозри, "але робота над ними йде".

Вранці в понеділок, 11 лютого, працівники Генеральної прокуратури України оголосили підозра у замовленні вбивства Катерини Гандзюк голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру. За словами Луценка, Мангер також частково організував вбивство Гандзюк. ГПУ просить суд взяти підозрюваного під варту без права на внесення застави.

Мангера від початку назвали одним з головних підозрюваних у вбивстві. За словами батька КатериниГандзюк, напад на його дочкузамовили голова Херсонської облради і голова місцевого осередку "Батьківщини" Владислав Мангер, а також члени "Блоку Петра Порошенко" - голова ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Рищук. Спочатку "Батьківщина" призупинила членство Мангера на час розслідування вбивства, однак минулого тижня його виключили з партії.

На початку грудня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що слідство встановило всіх замовників та організаторів. Це Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський та Микита Грабчук (виконавці), Ігор Павловський (посередник), Олексій Левін (організатор). Також Луценко повідомив, що розслідування справи завершено на 90%.

Радниця мера Херсона Катерина Гандзюк померла 4 листопада в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність та хімічні опіки 39% тіла внаслідок нападу з використанням хімічної речовини.

Детальніше про потенційних замовників вбивства Катерини Гандзюк читайте в матеріалі Сергія Рахманіна "Порука" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".